Magyar borok a karácsonyi vacsorához


2023. december 11., 10:53


Hagyományos és kevésbé megszokott receptek hazai borokkal.
Magyar borok a karácsonyi vacsorához

Rozmaringos pisztráng téli zöldségekkel

 
Hozzávalók:
 
40 dkg pisztráng
15 dkg sárgarépa
15 dkg cékla
15 dkg póréhagyma
15 dkg zellergumó
2-3 ág rozmaring
só, bors, olivaolaj
 
A zöldségeket megpucoljuk, és julienne módra feldaraboljuk. A halat megtisztítjuk, szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk, a hasába 1-1 rozmaringot helyezünk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, köré helyezzük a zöldségeket, ezeket is sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal. Lefedjük fóliával, és 220 fokra melegített sütőben sütjük 20 percet, majd a fóliát levéve további 10 percet.
 
Ezzel a borral kipróbálnánk:
 
Borbély Bácshegy Badacsonyi Olasz Rizling 2021
Az 50 éves ültetvényről szüretelt bor 1000 literes új tölgyfa hordóban erjedt és érlelődött, majd palackban érlelték két évet, hogy a fajta-, és a terület karakterek kellő harmóniába kerüljenek. Nagy komplexitású bor keserű mandula aromával. A terroir olaszrizling iskolapéldája.
 
Magyar borok a karácsonyi vacsorához
 
Winelife Zöldveltelini 2021
Világos zöldessárga szín. Illata intenzív, a friss vágott fű, a zöldalma és a szénás jegyek mellett egy kevés mézesség, illetve gyógynövényesség is felbukkan benne. Szájban rendkívüli frissesség és élénkség jelenik meg a borban a könnyedség mellett. Könnyen érthető, gazdag kiegyensúlyozott, feszes, közepesen hosszú lecsengésű tétel.
 
Magyar borok a karácsonyi vacsorához
 
Illés Chardonnay 2019
Közepesen parfümös, érett fehérbor citrusos, mangó és ananász illatokkal, háttérben pirítós jegyekkel. Ízében tartalmas, virágmézes mazsolás aromákkal. Jól érezhető fűszerezettsége méltó kiegészítője lehet, grillezett szárnyasoknak és halaknak.
 
Magyar borok a karácsonyi vacsorához

 

Palócleves

 
Hozzávalók:
 
1 ujjnyi zsír
fél vöröshagyma
pirospaprika, őrölt köménymag, 1–2 babérlevél, só
1 kg ürücomb vagy lapocka
50 dkg sárga burgonya
50 dkg zöldbab
2 dl tejföl
 
A zsírt felmelegítjük, a hagymát rádobjuk, megpirítjuk, és beleszórjuk a fűszerpaprikát. Hozzáadjuk az apróra vágott húst, és megpörköljük a köménymaggal és egy-két babérlevéllel. Külön fazékban, sós vízben puhára főzünk fél kiló kockára vágott sárga burgonyát és ugyanannyi feldarabolt zöldbabot. Ezeket hozzáadjuk a húshoz, és a főzőlevéből is annyit, hogy gulyásleves sűrűséget kapjunk. Ezt összeforraljuk, majd hozzáadjuk a tejfölt.
 
Ezzel a borral kipróbálnánk:
 
Tóth és Tóth Debrői Hárslevelű Superior 2019
A klasszikus Debrői hárslevelű újragondolt formája száraz változatban. Egy évig seprőn tartással érlelték, érezhető benne a nemes tölgyfahordó aromája. Komplex hatást értek el az érleltség és a gyümölcsös aromák egyensúlyával, mindeközben kóstoláskor uralkodóan megjelenik a fajta és a helyi talaj jellege is.
 
Magyar borok a karácsonyi vacsorához
 

 

Rácponty

 
Hozzávalók:
 
800 g bőrös pontyfilé
só, cukor
800 g krumpli
1 ek étkezési keményítő
2 tk füstölt paprika
200 ml tejföl
 
60 g kenyérszalonna
2 fej hagyma
3 db paprika
só, bors
1 tk őrölt kömény
3 db paradicsom
1 ek pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
 
A ponty zsíros részeit levágjuk, majd kevés sóval és cukorral bedörzsöljük mindkét oldalát, hogy a felülete kissé kiszáradjon, majd szélesebb szeletekre vágjuk. A krumplit sós vízben héjában megfőzzük, meghámozzuk és 1 cm vastagra felszeleteljük. A felkockázott kenyérszalonnát megpirítjuk, majd a zsírján elkészítjük a lecsót. Ehhez a hagymát és a paprikát felcsíkozzuk, és megpirítjuk. Megszórjuk sóval, borssal, köménnyel, és belekeverjük a cikkekre vágott paradicsomot. Felforraljuk, majd beleszórjuk a pirospaprikát, belenyomjuk a fokhagymát és összeforraljuk. A krumplit és a lecsót összekeverjük, egy sütőtálban szétterítjük, a tetejére kanalazzuk a keményítővel és füstölt pirospaprikával elkevert tejfölt, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt elősütjük. A halszeleteket lemossuk, papírtörlőn leitatjuk róluk a nedvességet, és a húsos felét kb. 2 mm-enként beirdaljuk. Egy serpenyőben kissé megpirítjuk a halak mindkét oldalát, majd a lecsós krumpli tetejére tesszük, és a felkarikázott újhagymával kb. 15 perc alatt készre sütjük. Tejfölt kínálunk mellé.
 
Ezzel a borral kipróbálnánk:
 
Varga Aranymetszés Friss Rozé 2022
Illatában és ízében erdei szamócára, málnára emlékeztet, friss, üde íz érzetét fokozza az erjedésből visszamaradt szén-dioxid tartalom. Vibráló, élénk piros színe eleganciát lop a szürke hétköznapokba, gyümölcsösen pezsgő könnyedsége a nyarat idézi.
 
Magyar borok a karácsonyi vacsorához
 
Pécsinger Rézi Rozé 2022
A tavasz frissessége, a nyár könnyedsége, az ősz bősége, a tél nyugalma. Minden benne van, amit csak szeretnénk. Vidámságával életet visz a hétköznapokba télen-nyáron, és nem maradhat el az ünnepi asztal mellől sem.
 

Szűzérmék tejszínes mártásban

 
Hozzávalók:
 
80 dkg szűzpecsenye 
só és bors, kevés olaj
1 db vöröshagyma
2 zellerszár
1 db sárgarépa
1 ek liszt
1 dl fehérbor
1 dl víz
2 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
 
A szűzérmét hártyázzuk le, majd szeleteljük két ujjnyi vastagságúra. A szeleteket sóval és borssal fűszerezzük, majd kevés olajon, 2-3 perc alatt süssük meg mindkét oldalán. Ezután tegyük félre. A finomra vágott hagymát abban az edényben, amelyben a hús sült, kezdjük el dinsztelni. Amikor szépen összeesett, adjuk hozzá a reszelt vagy finomra aprított zellert és sárgarépát is. 2 perc után keverjük hozzá a lisztet, majd öntsük fel fehérborral, vízzel és tejszínnel, forraljuk egybe. Ezután a húst is helyezzük az edénybe, és fűszerezzük sóval, borssal és fokhagymával. Alacsony láng felett, 10-15 perc alatt forraljuk sűrűre, majd tálaljuk.
 
Ezzel a borral kipróbálnánk:
 
AM-Tokaj Absolutio 2017
Kézzel szüretelt, 75% furmintot és 25% hárslevelűt tartalmazó száraz fehérbor, amelynek alapanyaga a Tokaji borvidék napsütötte déli-fekvésű történelmi dűlőjében, a Teleki dűlőben termett. Élénk és harmonikus savaival és ásványosságával, aszalt gyümölcsös aromáival, likőrösségével és extrán magas alkoholtartalmával igazi karácsonyi különlegesség.
 
Magyar borok a karácsonyi vacsorához
 

Vörösboros kakaspörkölt francia módra

 
Hozzávalók:
 
1 darab konyhakész kakas
1 üveg cabernet franc
5 dkg sárgarépa
5 dkg zeller
5 dkg vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
só, bors, kakukkfű, rozmaring, babérlevél
5 cl olívaolaj
12 dkg vaj
25 dkg barna csiperke
2 ek sűrített paradicsom
1 ek barna cukor
 
A zöldségeket felaprítjuk, a bort rájuk öntjük, majd alaplevet főzünk a a szárnyvégekből és a farhátból. A feldarabolt kakast a zöldséges borba tesszük a fűszerekkel, ízesítőkkel és olajjal együtt, és a húst 24 órán keresztül pácoljuk. Ha az idő letelt, a húst megforgatjuk 5 dkg lisztben. Felforrósítunk 5 dkg vajat az olajjal együtt egy fedeles tűzálló edényben, majd megpirítjuk benne a húst. Hozzáadjuk a pácolt zöldségeket, majd néhány perc után felöntjük a páclével és az alaplével. Lefedve, 160 fokos sütőben sütjük legalább 2 órán át (lehet a tűzhelyen is főzni, de kis lángon, hosszú ideig). Ha a kakas már puha, kivesszük a tálból, és átszűrés után felforraljuk a szaftot. A maradék vajat eldolgozzuk a liszttel, és bele keverjük a forró szaftba. Folyamatosan kevergetve, kis lángon besűrítjük.
 
Ezzel a borral kipróbálnánk:
 
Kancellár Cabernet Franc 2021
Mély bíbor, bordóba hajló szín. Mediterrán melegség és fűszerek vezetik az illatot. Ahogy nyílik, az aszalt gyömölcsös jegyek veszik át a főszerepet. Fekete ribizli és konyakmeggy a kortyban, lehengerlő testességgel és stílusos eleganciával. Érett és lágy tanninok a hosszú  csokoládés lecsengésben.
 
Magyar borok a karácsonyi vacsorához
 
Cseri Cabernet Franc 2021
Egyedülálló, meglepő kiegészítője lehet a karácsonyi vacsorának. Az extrém meleg évjáratnak, egy kerek, érett gyümölcsös aromákkal teli bort köszönhetünk. 21 nap héjon áztatás után egy teljes évet töltött barrique hordókban. A ribizlis aromát szegfűszeg és menta ízek kísérik, a hordó csokoládé, cédrus és zsálya jegyeivel kiegészítve. Merész ízei megtöltik a szájat lédús málnával, érett cseresznyével és egy csekély vaníliával. Komoly test jellemzi, enyhe tanninnal, kellemes, hosszú lecsengéssel.
 
Magyar borok a karácsonyi vacsorához
 
Illés Pince Cabernet Franc 2021
Ez a bor a cabernet franc szőlőfajta gyümölcsös arcának a megtestesítője. Ehhez egyrészt hozzájárul a hűvösebb badacsonyi mikroklíma, de a feldogozás módja és az érlelés is. Minden rezdülésében a gyümölcsökről szól. Piros és kék bogyók, bársonyos, besimult tanninok, lendületesség és nagyon hosszú lecsengés jellemzi. Értékes, tetszetős, fineszes, terroir jelleget is mutató bor.
 
Magyar borok a karácsonyi vacsorához
 

 

Kacsamell édesköményes rizottóval

 
Hozzávalók:
 
1 kacsamell (300g)
1 édesköménygumó
1 kis hagyma
1 gerezd fokhagyma
125 g kerekszemű rizs
50 ml bor
30 ml ánizslikőr
500 ml csirke alaplé
2-3 ek frissen reszelt parmezán
1 ek vaj
frissen őrölt feketebors
olívaolaj
 
Mossuk le hideg vízzel a kacsamellet, s töröljük szárazra. Egy éles késsel vágjuk be keresztbe a bőrét. Forró serpenyőben süssük néhány csepp olívaolajon először 2-3 percig a bőre oldalán, fél percig a hús oldalán, majd újra 1-2 percig a bőre oldalán. Sütés közben fűszerezzük sóval és feketeborssal. 100°C-ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt a sütőrácson süssük rózsaszínűre. Mossuk meg az édesköménygumót, a zöld szárait vágjuk le és adjuk a csirkealapléhez. Forraljuk fel a csirkealaplevet és fedő alatt kb. 1 órán át főzzük benne kis lángon az édesköménygumó szárait, majd szűrjük le a levest és tartsuk melegen. Az édesköménygumó fehér részét vágjuk apró kockákra.
 
2-3 ek oliva olajban süssük aranysárgára a finomra aprított hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. Szórjuk bele a nyers rizst, s kb. 1 percen át kavargassuk, amíg minden rizsszemet egy vékony zsírréteg be nem fed. Dobjuk a felkockázott édesköménygumót a rizshez és kavarjuk el. Adjunk kb. 0,5 dl bort és 30 ml ánizslikőrt a rizshez, kavargatás mellett várjuk meg, míg felszívódik. Ezt újból és újból ismételjük meg, amíg a rizs az összes folyadékot felszívta. Kavarjuk el a vajat és a lereszelt parmezánt a rizottóban és hagyjuk lefedve néhány percig, majd tálaljuk.
 
Ezzel a borral kipróbálnánk:
 
Attila Pince Syrah 2016
A Távol-Kelet fűszeressége elevenedik meg ebben a borban. Illatában erdei gyümölcsök mellett pirított fekete bors csodás illata. Ízében piros bogyós gyümölcsös tobzódás: a kortyot bársonyos, simogató tanninok, szép savak teszik kedvessé. Elegáns, és egyben szerethető bor.
 
Magyar borok a karácsonyi vacsorához
 
Vylyan Csóka 2019
Az őshonos csókaszőlő hazánkban mára gyakorlatilag eltűnt. A Vylyan Birtok 4000 tőkét telepített, hogy megőrizze ezt a fajtát. A Csóka 2019 egyedi arcával izgalmasan hozza a villányi nagy évjárat szépségeit. Az aszalt meggyes és a hűvös, avaros illat-és ízjegyek egyszerre vannak jelen. Az igazán selymes savak és a tükörbársony szerű tanninok a burgundi világra emlékeztetnek.
 
Magyar borok a karácsonyi vacsorához
 

Karácsonyi sült vad- vagy marhahúsból

 
Hozzávalók:
 
1 kg húshoz (szarvascomb, szarvaslapocka, esetleg marha fehérpecsenye):
3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
3 babérlevél (lehetőleg friss és nem szárított)
1 ág kakukkfű
szemes feketebors
2-3 szem borókabogyó
1 fej vöröshagyma (közepes méretű)
3 gerezd fokhagyma
4-5 szem szegfűbors
 
A vadhúst felhasználás előtt 3-4 napig érdemes pácolni. A cél a sült porhanyósságának biztosítása és a vad markáns ízének megszelídítése. A pácolás: 2 liter vizet felforralunk, a forrásban lévő vizet ráöntjük a pácfűszerekre (a répára, fehérrépára, babérlevélre, kakukkfűre, borókabogyóra, vörös- és fokhagymára, szegfűborsra, feketeborsra). Megvárjuk, amíg kihűl, és ráöntjük a húsra. Ebbe a páclébe sót ne tegyünk. Lehetőség szerint hűtőben - vagy maximum 4-6 fokos helyiségben - tároljuk 3-5 napig (1 kg húsnál bőven elég a 3 nap, ennyi idő alatt átjárja a pácfűszer a húst, nagyobb mennyiségnél viszont indokolt a hosszabb idejű pácolás). Kivesszük a pácléből a húst, és - az 1 kg-ot ízlés szerint, de kb. 2 dkg - sóval és kevés borssal ízesítjük. Ezután vastag öntöttvas, fedővel is rendelkező sütőedénybe  tesszük. 160 fokon kezdjük sütni a páclében érlelt zöldségeket, fűszereket (a lé nélkül) és a húst. 1 kg sütési ideje kb. 1,5 óra, addigra megpuhulnak a zöldségek, ezeket vegyük ki az edényből. Aki akar, isteni szószokat készíthet belőlük. Sütéskor a vadhús engedhet levet. Ha ez nagyobb mennyiségű, érdemes leönteni, illetve csak minimális mennyiségben az edényben hagyni. A húst önmagában tovább sütjük, kérgesítjük 200 fokon, azaz egy sült réteget képzünk rajta. 30-40 percig - sütője válogatja, meddig. Ez az edénytől és a vad életkorától is függ.
 
Szépen szeletelni csak teljesen kihűtött állapotban lehet az egybesütött húst, ez azt jelenti, hogy érdemes este hagyni kihűlni, és reggel felszeletelni, majd a sütőedénybe visszatéve sütőben - esetleg airfryerben - felmelegíteni 100-120 fokon tálalás előtt. Krumplikrokettel, hercegnő burgonyával, a vállalkozó kedvűek házi készítésű ribizli, áfonya és meggylekvárral is szervírozhatják.
 
Ezzel a borral kipróbálnánk:
 
Bodor Cabernet Sauvignon 2016
Elegáns, karakteres, királyi bor érett tanninokkal. Hitelességét és mélységét az adja, hogy miközben hűen a villányi hagyományokhoz - nagytestű és magas alkoholtartalmú -, máig megőrizte kicsattanóan gyümölcsös jegyeit. Érett ugyanakkor fiatalos lendületű, és ettől igazán különleges. Ez a cabernet idén lenyűgözte a Winelovers Wine Awards nemzetközi zsűrijét: Grand Gold, A Legjobb vörösbor és Best of Cabernet Sauvignon díjat is nyert.
 
Magyar borok a karácsonyi vacsorához
 

Fűszeres oldalas

 
Hozzávalók:
 
fűszerkeverék:
2 ek enyhe chilipor
2 tk füstölt pirospaprika
2 tk enyén csípős fűszerpaprika
4 tk szárított oregánó
2 tk vöröshagymapor
2 tk só
 
1,8-2,25 kg sertésoldalas
burgonyapüré
káposzta a tálaláshoz
 
A fűszereket összekeverjük, és a keverékkel mindenütt bedörzsöljük az oldalast. A sütőt 160 fokra előmelegítjük, egy magas falú tepsit kibélelünk alufóliával. A tepsibe rácsot teszünk, az oldalast ráhelyezzük, és 1-1,5 órán át sütjük, amíg teljesen átsül, és omlósra puhul. A tálaláshoz feldaraboljuk, és krumplipürével, káposztával tálaljuk.
 
Ezzel a borral kipróbálnánk:
 
Streit-Zagonyi Merlot 2016
Sokrétű illatában szilva, szeder, áfonya, fekete cseresznye gyümölcsössége mellett, finom kézzel adagolt hordófűszerek érezhetők (fahéj, szegfűszeg, vanília, toast). A korty szinte harapható sűrűségű, krémes textúrájú és komplex. A csábítóan simogató, puha csersavérzetbe bele lehet feledkezni. Ízében is gyümölcsök dominálnak, a toast-os jegyek csak kiegészítik az élményt. A lecsengés fantasztikusan hosszú. Egyszerűen olyan nyelvet beszél, amelyet mindenki megérthet, aki vágyik a harmonikus, lekerekedett és bársonyos élményekre. Még mindig komoly fejlődési potenciált mutat.
 
Magyar borok a karácsonyi vacsorához
 
Fivérek Borbirtok Cabernet Sauvignon 2021
Mély színek jellemzik, magas tannin és alkohol tartalommal. Nagy testtel és hosszú potenciállal rendelkező bor, melyben a 18 hónap fahordós érlelést követően a fekete bogyós gyümölcsökre emlékeztető aromák dominálnak. Kifejezett hordós, édes fűszeresség, fekete szeder lekvárosság teszi még vonzóbbá a kortyot.
 
Magyar borok a karácsonyi vacsorához
 
Maul Dávid 2018 Virgo
Mély bíbor színű, lilás színű széllel. Tiszta, csillogó, fényes. Hívogató illat, nagyon fűszeres, kakaós aromákkal. Íze érett fekete ribizli, málna, szilva, nemes fák, cassis sok sok fűszerrel. Hosszú, lassú lecsengésű. Elegáns, izgalmas és merész.
 
Vesztergombi Cabernet Sauvignon 2019
Számos, fajtára jellemző komplex érett illat- és ízvilág, melyet még inkább kiteljesít a 18 hónapos nagy fahordós érlelés. A bor nagy beltartalmi értékei miatt palackban is hosszan érlelhető.
 
Fekete Pince Cabernet Sauvignon Válogatás 2019
Tartalmas, jól iható, új tölgyfahordóban 1 évig érlelt bor erdei bogyós gyümölcsökre és mentára emlékeztető illat- és ízvilággal.
 

Citromos-fügés diótorta

 
Hozzávalók:
 
1 pohár dióbél    
10 db datolya    
3 pohár kesudió    
0.5 pohár kókuszreszelék    
150 ml citromlé    
3 ek méz    
1 tk vanília aroma    
3 ek kókuszzsír    
2 db füge
 
Vágjuk durvára a dióbelet és a kimagozott datolyát, majd gyúrjuk össze őket 1 csipet sóval. Nyomkodjuk az így kapott masszát egy sütőpapírral bélelt tortaformába, és rakjuk a hűtőbe 20 percre. Aprítóban dolgozzuk össze a kesudiót, a kókuszreszeléket, a citromlét, a mézet, a vanília aromát, a megolvasztott kókuszzsírt és 80 ml vizet. Kanalazzuk a krémet a datolyás alapra, és tegyük a hűtőbe 20 percre. A négyfelé vágott fügékkel díszítve tálaljuk.
 
Ezzel a borral kipróbálnánk:
 
Matyisák 5 puttonyos aszú 2004
Mély borostyán szín. Illata gazdag, sokrétegű. Teafalevél, finom kávépörköléses aromatika bergamonnal kiegészülve. Jót tesz neki a szellőztetés. Finom édességgel és frissességgel nyitja meg a gazdag játékot a szájban. Mazsola és kenyérhéj jelenik meg az elején. Szép egyensúly jellemzi a cukor és a savak között. Komoly, sűrű bor szirupos, barnás árnyalatokkal, érett aromákkal és ízekkel. A kávés, karamellás tónusok mellett még mindig sok gyümölcsösség van benne. Hosszú lecsengésű és komplex tétel.
 
Magyar borok a karácsonyi vacsorához
 
Trifecta Wines Szent Tamás Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2017
Borostyán szín, mézédes illat, kajszibarackkal és virágokkal. Kóstolva telt, az egész szájat betöltő kajszibarackos és aszalt gyümölcsös íz. Szépen integrálódott hordó, aszús elegancia különösen hosszú ásványos lecsengéssel. 
Winelovers Wine Awards 2023: Best of Furmint, Grand Gold
 
Magyar borok a karácsonyi vacsorához

Winelovers borok az olvasás mellé