Mi a helyzet a medvehagyma-bor párosítással?

Borászportál
2015. március 24., 21:46


Már nem kell tovább várnotok, itt a medvehagyma szezon! A friss levelek gyűjtése az erdőben remek hétvégi program. A kirándulást követően a remek alapanyagból igazi, tavaszi ételeket tudtok készíteni. Ezeket nehéz borral párosítani, de mi megpróbáltuk.
Mi a helyzet a medvehagyma-bor párosítással?
Forrás: Nyugat.hu
Az illatos zöld levelek a hagymák nemzetségébe tartoznak, nevüket onnan kapták, hogy a barnamedve előszeretettel fogyasztja a termésüket és képes a föld alól is feltúrni, de a vaddisznók sem vetik meg ezeket a finom falatokat.
Ha kedvetek támad magatoknak levadászni, és nem a piacon szeretnétek megvásárolni, akkor nedves, árnyas erdőkben keressétek. Levelei erősen fokhagyma illatúak, hazánkban nagy mennyiségben fordul elő a Mecsekben, Orfű környékén és a Zselicben. Figyeljetek, hogy egy növényről csak egy levelet szedjetek le, így később még tud virágozni és nem veszélyeztetitek az állomány fennmaradását.
 
Mit készítsetek a medvehagymából, és milyen bort válasszatok hozzá?
 
Medvehagymás omlett
 
Egy könnyű, reduktív száraz tokaji furminttal párosíthatjátok. Ha reggelire fogyasztanátok egy laza napon, vagy nyaralás ideje alatt, akkor egy pohár hagyományos, palackos erjesztésű száraz pezsgővel, proseccoval vagy cavaval is összekóstolhatjátok a finom falatokat.
 
Mi a helyzet a medvehagyma-bor párosítással?
 
Medvehagymás pogácsa
 
A pogácsa önmagában is jó borkorcsolya, amit ilyenkor tavasszal szinte kötelező medvehagymával megbolondítani. Ebből pár falat a délutáni ejtőzéshez, hozzá egy hűvös olaszrizling a Balatonról, Somlóról vagy Egerből, és még tökéletesebb lesz a napotok.
 
Mi a helyzet a medvehagyma-bor párosítással?
 
Medvehagymás gnocchi
 
A gnocchi tésztájába vagy annak szószába is belekeverhetitek a medvehagymát. Az acéltartályban erjesztett, tavaszt idéző sauvignon blanc jól illik ehhez a fogáshoz.
 
Mi a helyzet a medvehagyma-bor párosítással?
 
Medvehagymás-spenótos rizottó
 
A rizottó mártásába kevert zöld levelektől máris nem olyan unalmas ez az egyszerű fogás! Ehetitek magában, keménysajttal összekeverve, de köretként is funkcionálhat. Ehhez egy jó savgerincű rajnai rizlinget tölthettek a pohárba, ami lehet például balatoni vagy külföldi is (Wachau, Elzász).
 
Mi a helyzet a medvehagyma-bor párosítással?
 
Winelovers borok az olvasás mellé