Mit érdemes megkóstolni Umbriából?

Borászportál
2015. július 15., 21:12


Umbriát Olaszország zöld szívének is nevezik. Az egyetlen olyan itáliai tartomány, amely nem szomszédos más országgal, illetve nincsen kapcsolata a tengerrel.  Az umbriai táj változatossága annak köszönhető, hogy a területek több mint 90 százaléka hegy vagy dombvidék. Így ne lepődjünk meg, ha hegytetőre épült etruszk kis városokkal találkozunk, mert ez itt természetes. Ismerkedjünk meg egyedi gasztronómiájával, amelyből a borok sem hiányozhatnak!
Mit érdemes megkóstolni Umbriából?
Monteleone di Spoleto (Fotó: Giuseppe Peppoloni)
A tartomány nyugati felében dombok és széles, napsütötte völgyek uralják a vidéket, a keleti részében pedig magas hegyek, szurdokok és sebes folyók. A buja vidéken Olaszország egyik legjelentősebb gasztronómiai központjára lelhetünk, Norcia városában. Találunk itt híres sonkát, szarvasgombát, pisztrángot, lencsét, vaddisznót, hegyi sajtot és még sok finomságot. A Toszkánával szomszédos tartomány a gasztronómiai kirándulások úticélja. Ha az állandó kínálat nem elég, akkor érdemes ellátogatni októberben a Prosciutti del Mondo (a világ sonkái) fesztiválra, vagy a februári Nero Norcia (szarvasgomba fesztivál) vásárra – írja a Telegraph.
 
Mit érdemes megkóstolni Umbriából?
Norcia városa (Forrás: Norcia.net)

Regionális specialitások

Az előételek választéka hasonló, mint Toszkánában, így itt is megkóstolhatjuk a crostinit (kisméretű pirítós, szezonális feltéttel), a helyi sonkákat és szalámikat. A sertésből készült ételek fő lelőhelye Norcia városa, ahol híres prosciutto crudo készül. A porchetta (sült, töltött malac) egészen Rómáig elterjedt étel, de kevesen tudják, hogy a gyökerei ebből a térségből eredeztethetőek. Ezt gyakran árulják útszéli bódékban, teherautókban vagy piacon is. A helyi változata a porchetta al finocchio, ami édesköménnyel készül.
 
Mit érdemes megkóstolni Umbriából?
Prosciutto di Norcia (Forrás: Europapont.blog.hu)

A tönkölybúza egy kiemelkedően fontos összetevője az umbriai konyhának, a legértékesebb termesztési helye a Monteleone di Spoleto körüli dombok.  Ezt az ősi gabonát máshol a kenyérkészítésnél használják, de Umbriában a belőle készült leves a legnépszerűbb (zuppa di farro). A májusi hónap szezonja az úgynevezett fagiolina babnak, amely édes ízérzetű és a Trasimento-tó régiójából származik. Ezen kívül a bettonai borsó (piselli) is kiváló minőségű.

A tartomány tipikus tésztája az umbrici, amelyet lisztből és vízből készítenek, és nem tartalmaz tojást. Azonban ne lepődjünk meg, ha nem találjuk ezt a nevet az étlapon, ugyanis városonként változik a megnevezése és sokszor alakja is. Néhány példa: manfricoli in Narni, ciriole in Terni, picchiarelli in Sangemini, cavatelli in Orvieto. Ezen kívül még két általános tésztatípussal találkozhatunk a stringhozzivel és a strozzapretivel.

A legjellegzetesebb tésztaszósz Umbirában szarvasgombából készül, annak is minden színű változatából, attól függően, hogy melyik évszakban melyik városban vagyunk. Fontos, hogy a tészta, amelyre a szósz kerül, minél vékonyabb legyen, így a legkülönlegesebb ízek tudnak érvényesülni.
 
Mit érdemes megkóstolni Umbriából?
Tagliolini al tartufo nero, fekete szarvasgombás tészta (Forrás: Mangiarebuono.it)

Olaszország szerte híres az umbiriai Castelluccio lencse, amely apró szemű és édes. A Piano Grande alatti falucskáról kapta a nevét, ahol termesztik. Nemcsak újév napján, hanem egész évben fogyasztják, főleg a helyi, fűszeres kolbász kíséretében. A húsételek közül a bárány, a vad galamb, a vaddisznó és a különböző vadak a legnépszerűbbek. A tengerpart hiánya miatt elsősorban tavi és folyami halak kerülnek a tányérokra Umbirában. A Fekete-folyóból jellemzően pisztrángot, míg a Terni közelében elhelyezkedő Piediluco-tóból angolnát horgásznak.

A helyiek desszertje az ameliai fehér füge (fichi bianchi of Amelia) megbolondítva csokoládéval és mandulával. Érdemes megkóstolni a norciai hegyek környékéről származó birka tejből készül sajtokat, ezek a legjelentősebbek a tartományban.
 

Borok

Umbriában közel azonos mennyiségű fehér és vörösbor készül. Érdekesség, hogy itt is alkalmazzák a passito eljárást, amelynek lényege, hogy rácsokon (természetes anyagból készült) hagyják megszáradni a szőlőt, így édes bort nyernek ki a koncentrált bogyókból. Ennek legjobb képviselője a Vin Santo.

A tartományban 16 ezer hektár szőlőültetvény található, ebből évente átlagosan 740 ezer hektolitert készítenek, amelynek 30,5 százaléka DOC besorolású (Denominazione Origine Controllata, eredetvédelmi rendszer Olaszországban).
 
Mit érdemes megkóstolni Umbriából?
Sagrantino di Montefalco szőlői (Forrás:Perticaia.it)

A fehér szőlőfajták közül a legjelentősebb a helyi grechetto, amely az egész tartományban elterjedt. A kékszőlők között a sagrantino a legfontosabb. AZ eredetvédelmi kategóriákon belül kettő DOCG (legmagasabb garantált minőségű borok), 11 DOC és 6 IGT( tipikus földrajzi megjelölésű) területet különítenek el Umbriában.

A két legfontosabb Torgiano Rosso Riseva és Sagrantino di Montefalco, mindkettő vörösbort jelöl.

Kiemelkedő jelentőségű szőlőfajta még a trebbiano, amely az Orvieto fehérborainak az alapját adja a város környékén.