Paprikás csirke, csirke nélkül - ez is lesz a Gourmet Fesztiválon!

Borászportál
2015. május 11., 15:38


Május 11-én tartották meg az idei Gourmet Fesztivál sajtótájékoztatóját, amelyet május 21-24 között rendeznek meg a Millenáris Parkban. 2015-ben a paprikás csirke lesz a közös pont az éttermek között, amelyek közül négy teljesen különböző felfogásban készülőt be is mutattak hétfőn.
Paprikás csirke, csirke nélkül - ez is lesz a Gourmet Fesztiválon!
A sajtótájékoztatón Erhardt Zoltán (Erhardt Étterem, Sopron), Dudás Szabolcs és Szilárd (Anyukám mondta, Encs), Jahni László (Kistücsök, Balatonszemes) és Pataky Péter (Ikon, Debrecen) készítette le saját paprikás csirkéjét.
 
A négy vidéki étteremnek elég markáns stílusa van, így nem véletlen, hogy a szervezők őket kérték fel a fogások bemutatására. Nézzük, milyen módon értelmezik a paprikás csirkét a Magyarország különböző vidékein elhelyezkedő éttermekben!
 
A képre kattintva galéria nyílik!
 
Munkában az Eckhardt Panzió séfjei
 
Erhardt Étterem, Sopron – az egészségtudatos vendégeknek
 
Ők a tojással dolgoztak, nem csirkével. 62 Celsius fokon főzték meg, és fontos szerepet kaptak az ételben a zöldségek, így a paprika, a különböző színű paradicsomok, a salotta hagyma. A fogásból nem hiányozhatott a sült petrezselyem, valamint a vivőanyagként funkcionáló tápióka sem. Az Erhardt Étterem kicsit lazábban kezelte a paprikás csirke kérdését, ne ijedj meg tőle, egy próbát mindenképpen megér, igazi ínyencség!

Ikon, Debrecen – a street food kedvelőinek, szigorúan magas minőségű alapanyagok felhasználásával
 
Pataky Péter, az Ikon séfje a liba zúzáját használta fel a pörkölt elkészítéséhez, amelyet aztán egy gőzölt „cipóba”, vagyis knédlibe töltött, zöldfűszeres sajtkrém és uborkasaláta társaságában. A zúzáról sokaknak rossz emlékei ehetnek, ám Pataky Péter érti a dolgát, így aki nem a rajongója a belsőségnek, az is megszeretheti. A zúza állaga omlós, a szaftja sűrű és koncentrált, a falatot felfrissíti a saláta. A fogás kompozíciója hibátlan!

Kistücsök, Balatonszemes – a vidéki otthon íze a tányéron
 
A kicsontozott csirkehúst rétegeztük egymásra, és préseltük le - meséli Jahni László, a Kistücsök Étterem séfje. A hús alacsony hőmérsékleten, vákuum zacskóban készült, ennek köszönhetően szaftos maradt az állaga. A kocka formában tálalt csirke tetejét megbolondították az állat ropogósra sült bőrével. A köret különlegessége, hogy a tojásos nokedli nem tartalmazott lisztet, így egy krémes állagú püré került a tányérokra. A hozzá járó suósz pedig valóban emlékeztetett nagymamánk főztjére. Ezt szalonnával és füstölt kápia paprikával készítették.

Anyukám mondta, Encs – olasz stílus kedvelőinek
 
Az encsi étteremben olyan jól csinálják a házi tésztát, mint Olaszországban. Az olasz konyha magyarországi szakértői a csirke húsát tészta batyukba töltötték, amelyet kapribogyóval, zöldfűszerekkel és napon szárított paradicsommal tettek még izgalmasabbá. A fogásból természetesen a paprika sem hiányozhatott, így az ízek egy olasz paprikás csirkével váltak egyenlővé.
 
A fesztiválról minden infót megtalálsz a rendezvény honlapján!