Schiszler: a kisüstivel tarolunk!

Ferenczi Csilla
2017. október 28., 08:03


Húsz évvel ezelőtt egy kis borászattal indult minden, ma viszont már 4000 palack bor születik óránként Soltvadkerten. „Jó korban születtem” – vallja Schiszler Péter, akinek inkább szerelem volt a pálinka, ám erre épülő álma egyre inkább kiteljesedik.
Schiszler: a kisüstivel tarolunk!
Fotók: Németh Norbert, n2photo.hu
 
A természet szeretetét és a gyümölcstermesztés fortélyait szüleitől örökölte. Az igencsak eredményes üzletpolitikát viszont már saját tapasztalatai támogatják; pálinka szortimentje jelenleg 28 tételből áll, amelyek ráadásul rendre bezsebelik a versenyek trófeáit. A borok mellett már ásványvíz is felkerült a palettára, mivel nemrég kiderült, hogy a Szentkirályi vízérvonalán vannak.


3000 hektár homok: az alföldi gyümölcstermelés alapja


A soltvadkerti régió területén a gazdák elsősorban gyümölcsök és tömegszőlők termelésével foglalkoznak, köszönhetően az ottani homokos talajnak és a Kunságra telepített szőlők eredeti funkciójának; megfékezni a futóhomokot.
 

A borvidék szívének azonban nem csak a 2007-es Év Bortermelőjét köszönhetjük, de a kiváló alföldi gyümölcsből készített hungarikumokat is. Ebben pedig Péternek is sok munkája volt. Manapság modern, Ulrich Kothe berendezésekkel felszerelt pálinkafőző üzem és tekintélyes kóstolóterem várja Schiszleréknél a nagyközönséget, hogy aztán az 500 literes réz főzőüst láttán ugyanúgy elámuljanak, mint mi nemrégiben.
 

300 literes finomító és négytányéros koncentráló oszlopok is helyet kaptak a ragyogóan tiszta főzdében, ahol kisüsti és egyszakaszos pálinkák is születnek.
 
A kisüstivel tarolunk a versenyeken
 
– mesélte Farkas Miklós főzőmester, aki épp a szilva szállítmány beérkezésére várt ottlétünk idején. „Komplexebb az eredmény, erősebb a beltartalom is; a tornyos pálinkák pedig könnyedebbek, néha egészen parfümösek, virágosak. Rövid pálinkáknak is nevezzük őket” – tette hozzá.
 
70% a gyümölcsről szól, 10% a technológiáról, 10% a főzőmesterről és 10%-ot a Jóisten irányít
 
„Fontosnak tartom a helyi gyümölcsfajták felemelését, de az emberek manapság jobban keresik a különlegességeket, például az ananász párlatunkat. Szerintem a klasszikusok az igaziak” – folytatta főzőmesterük. A változó igényekhez viszont alkalmazkodni kell, ezért fontolgatják például egy sör- és sütőtök párlat gyártását is, ezzel kereken 30 tételesre duzzasztva a választékot.
 
Schiszler: a kisüstivel tarolunk!
 
Persze a kedvencére is kíváncsiak voltunk; ez pedig nem más, mint a csak itt termő Kiffer körte, egy zamatos húsú, fűszeres héjú és roppant rezisztens fajta, illetve még a Vilmos körte is. Ugyanakkor különlegességként Miklósék készítenek madárberkenye pálinkát, amiben - állításuk szerint - ők a legjobbak, pedig az egyik legnehezebben kinyerhető gyümölcsről van szó. A paletta részét képezi még például a som, a kökény, vagy a fahordóban érlelt barackpálinka, és tavaly óta a cékla párlat is.
 
Fesztiválokon különlegességnek számítanak még a 62%-os Strong változatok,
 
amelyek a budapesti bártenderek között is nagyon kedveltek - tette hozzá Miklós. A legalább három hónapig fahordóban érlelt alma-, szilva-, birs- és barackpálinkák népszerűsége ellenére a főzőmester szerint a 42%-os pálinka az igazi, ezért 28-ból 24 pálinkát ezen az alkoholfokon készítenek.
 

Schiszler: a kisüstivel tarolunk!


Vilmoskörte lett a legjobb

 

Az idei VIII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny legjobb pálinkája a soltvadkerti Schiszler Pálinkafőzde Vilmoskörte pálinkája lett, de szereztek egy arany, hét ezüst, négy bronz érmet is a 2017-es Destillata-n, illetve két Champion díjat a 2017-es Országos Pálinka és Törkölypálinka versenyen – a bodzával és a jól ismert vilmoskörtével –, miközben ugyancsak idén 5 csillagos Pálinkakivóság lett az Irsai Olivér 42 illetve a Madárberkenye pálinka is.


Az Alföld gyümölcseinek legjava úgy tűnik jó kezekben van, és irigylésre méltó az elhivatottság, amivel az itt található finomságokat kezelik. Ezért nagy valószínűséggel jó ideig hallunk még a Schiszler pálinkákról (is).