13 100 liter hamis bort foglaltak le az Alföldön

Borászportál
2016. január 15., 10:08


Hamis, és közfogyasztásra alkalmatlan borokat zárolt a NÉBIH és a NAV egy Bács-Kiskun megyei borászati üzemben. A borok egy része egyszerűen nem szőlőből készült.
13 100 liter hamis bort foglaltak le az Alföldön
Képünk illusztráció (Fotó: Ilpalazzone.com)
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közös akciójuk során 13 100 liter hamis, illetve közfogyasztásra alkalmatlan terméket zároltak egy Bács-Kiskun megyei borászati üzemben - írja a 24.hu.
A laboratóriumi vizsgálatok során több mint 8500 liter bor bizonyult hamisítványnak, mivel azok alkoholtartalma – 47% és 71% közötti arányban – nem szőlő eredetű cukorból származott. További több mint 4500 liter bor hibásnak, közfogyasztásra alkalmatlannak minősült. A hatóságok a pincészet teljes készletét zárolták, így azok nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba.
 
 
A NÉBIH többek között hamisított bor előállítása, súlyos élelmiszer-higiéniai hiányosságok, valamint a borászati termék előállításához nem engedélyezett anyag tárolása miatt haladéktalanul elrendelte az üzem ideiglenes bezárását. A hamisított termékek mennyisége és az elkövetés súlya miatt az előállítóval szemben mintegy 30 millió forint minőségvédelmi bírságot szabott ki a hivatal.
 
Update: Időközben kiderült, hogy a keceli Tüskösi Pincészet Kft. üzemében találták a hamis bort. A 2009-ben alapított vállalkozás 2014-ben a cég eredménykimutatása szerint majdnem 42 millió forintos árbevételt ért el.
Winelovers borok az olvasás mellé