2016: Ami maradt, az marha jó

Borászportál
2016. november 29., 17:15


Az idei évjárat az ország egyik pontján sem volt zökkenőktől mentes a borászok számára. De ami szőlő megmaradt, az marha jó - Figula Mihály szerint. Aktuális legjobb tételeiket a borászok a Zwack Izabella Borkereskedés ismerkedős délutánján mutatják meg nekünk december 1-jén.
2016: Ami maradt, az marha jó
Fotó: Zwack Izabella Borkereskedés Facebook
Felújítás után csütörtökön, december 1-jén újra megnyitja kapuit a Zwack Múzeum és Látogatóközpont. 10 borász, több mint 30 féle bor és egy felejthetetlen este, az eddigi Zwack Openek alapján erre lehet számítani.
 
Az amúgy is csodaszép látogatóközpont egy kis megújuláson esett át, és az idei karácsonyi Zwack Open vendégei lesznek az elsők, akik láthatják új pompájában a látogatóközpont belső tereit. A rendezvény mottója már hagyományos, a príma borok mellett kiváló lehetőség ez az ismerkedésre, beszélgetésre, vagy akár szakmázásra is, úgy a megjelenő borászokkal, mint a többi vendéggel.
 
2016: Ami maradt, az marha jó

Zalát Bussay Dóri fogja képviselni ezen az estébe nyúló délutánon, a Bussay Pincészet borai közül a Csókaszőlőt (2015), a Pinot Noirt (2015), a Szürkebarátot (2013) és a Traminit (2012) fogja magával hozni. Az idei évjárat amúgy is csodálatos volt Csörnyeföldön, ahogy Dóri fogalmazott „az égi áldás minket szerencsére elkerült, a nyár vége és az ősz nagyon szép volt”. 
 
Gere Andi tekintélyes borsorral jön,
a nagy klasszikusok – Solus (2009) és Kopár (2012) – mellett kóstolható lesz a 2013-as Athus Cuvée, valamint a Phoenix, szintén ebből az évjáratból. Roséból már az ideivel találkozhatunk, míg a fehér Friciből a 2015-össel, de a Cabernet Sauvignon Barrique (2012) is helyet kap az asztalon. Villányban az idei év ugyan nehéz volt, de biztató, Andi szerint nagyon szép borokra lehet számítani 2016-ból.

 
Etyekről a ’14-es Sauvignon blanc és a ’13-as Chardonnay mellett igazi újdonságokat is kóstolhatunk a Rókusfalvy Pincétől. A Sauvignon blanc ’15-ből nemrég került ki kereskedelmi forgalomba, a szintén 2015-ös Pinot noir pedig csak jövőre fog, de a Zwack Open látogatói mindkét tételt kóstolhatják Rókusfalvyéknál. „Nagyon ígéretes volt, bár kicsit később indult el, kicsit kreatívabbnak kellett lennünk, de hát már majdnem minden év ilyen” – mondta a Borászportálnak Rókusfalvy Palkó, amikor az idei kilátásokról kérdeztük.

 Az időjárás enyhén szólva sem volt kegyes a Balaton északi partján, az országos tavaszi fagyra itt még egy hatalmas jégverés is jött július közepén. Figula Misiék ráadásul sokáig kivártak a szürettel, hogy minél szebb szőlőket szedjenek, de akkor meg a seregéllyel gyűlt meg a bajuk.
„Ami maradt, az marha jó”
– sommázta 2016 tanulságait röviden Misi, aki egy ’15-ös cabernet sauvignont hoz a Bordoma-dűlőről és egy igazi különlegességgel is készül. Összeraktak egy 6 szereplős dűlőszelektált olaszrizlinget 2015-ből, aminek az igazi érdekessége, hogy 6 különböző dűlőből, ugyanabból az évjáratból, ugyanabból a fajtából, ugyanolyan borászati munkával készültek, és így kaptak 6 teljesen különböző bort. Nagyon izgalmas sor lett ebből, ami még nincs is kereskedelmi forgalomban, ennek most az egyik szereplőjét, a Sóskút Olaszrizlinget el is hozzák a Zwack Openre. 

Egerben nyugodtan várhatják a karácsonyt, hiszen nagyon jó éven és összességében egy nagyon jó szüreten vannak túl. Bolykiéknál a késői érésű fajtáknak is kedvezett az idő. A közönség pedig szintén örülhet, hiszen december elején jönnek ki a 2015-ös borokkal, így annak is lesz mit a fa alá tenni, aki Bolyki János munkásságának a hódolója. A csütörtöki kóstolón 2015-ből az Indián Nyárral, a Bikavérrel és a Bolyki Merlot-val találkozhatunk, de egy ’13-as Merlot is lesz a sorban.
 
A rendezvény látogatásához előzetes regisztráció szükséges, bővebb információ IDE kattintva érhető el.
Winelovers borok az olvasás mellé