A bor csökkentheti az Alzheimer-kór esélyét

Borászportál
2018. február 07., 13:43


Egy új kutatás az alkoholfogyasztás és az agy „tisztán tartása” között mutatott ki kapcsolatot. A kulcs a mennyiség. A túl sok bor elhomályosítja az elmét, a kevés azonban serkentőleg hat az agyra – legalábbis ezt állítja a Science Daily minap megjelent cikke egy kutatásra hivatkozva.
A bor csökkentheti az Alzheimer-kór esélyét
A New York-i University of Rochester Medical Center kutatása szerint a mértékletes alkoholfogyasztás gyulladáscsökkentő hatású illetve segít az agyban található toxikus anyagok „kitakarításában”. Utóbbiak jelenléte, a tudomány mai állása szerint, szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában is.
 
A folyamatos nagymennyiségű alkoholbevitel közismerten károsítja a központi idegrendszert
 
– magyarázza a tanulmány kapcsán az egyik szerző, Maiken Nedergaard. „Most azonban első ízben sikerült bizonyítanunk, hogy a kevés alkohol viszont jótékonyan hathat az agyra, segít a hulladék eltávolításában”.
 

Nem tévedés, valóban egyfajta agyi „kukázásról” van szó. Nedergaard-ék 2012 óta foglalkoznak az agy hulladékelszállító, általuk glimfatikusnak nevezett rendszerével. Eszerint a test nyirokrendszeréhez hasonlóan az agyban is létezik egy hálózat, amelyik elszállítja a felesleges folyadékokat és egyéb összetevőket. Többek között azt is, amely az Alzheimer-kórban szenvedőknél felhalmozódik.

Az egereken végzett alkoholos kísérletnél is az agy ezen tevékenységére fókuszáltak a kutatók. Összesen három csoportot különítettek el, az egyik egyáltalán nem kapott alkoholt, a második keveset, a harmadik sokat. Az egerek utóbbi csoportjánál gyulladásra utaló jeleket találtak, illetve a kognitív és motoros képességek romlását.
 
A bor csökkentheti az Alzheimer-kór esélyét

A kevesebb alkoholbevitelnél (emberre átszámítva napi 2 pohár bor) Nedergaard-ék azt vették észre, kevesebb gyulladás alakul ki az agyban és a glimfatikus rendszer hatékonyabban működik – még azokhoz az egerekhez képest is, amelyeknek egyáltalán nem adtak alkoholt.

"Az alacsony, mértékletes alkoholfogyasztás csökkentheti a demencia esélyét, a nagymértékű alkoholfogyasztás viszont a kognitív képességek leromlásával jár hosszútávon” – foglalta össze a tapasztalatokat Nedergaard. Főleg az utóbbit hangsúlyozta a brit Alzheimer’s Society nevében dr. Clare Walton, amikor úgy reagált, ez az új felfedezés „nem jelenti azt, hogy mostantól szabad az út a korlátlan alkoholfogyasztás felé”.
Winelovers borok az olvasás mellé