A fapados borokat is itthon kell előállítani

Borászportál
2014. szeptember 08., 18:20


A hozzánk hasonló méretű bortermelő országokhoz képest termeléskultúrában, hatékonyságban és nemzetközi elismertségben lemaradásban van a hazai szőlő-bor ágazat, nagyjából tíz év alatt lehetne versenyképessé tenni – mondta Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.
A fapados borokat is itthon kell előállítani
 
Tornai Tamás a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy részletesen felmérik az ágazat teljesítményét. Jelenleg az évi 100 milliárd forintra becsült termelői szintű árbevételt adó ágazatban a hazai borkibocsátás kétharmadát 38 pincészet adja – ezek évente több mint egymillió palackot kibocsátó piaci szereplők. A HNT szerint több mint 50 ezer az ennél kisebb mennyiséget előállító, közepes méretű szereplők száma, és szerintük a legtöbb szakmai, termékfejlesztési segítségre is ez a kör szorul.
 
Tornai szerint fontos, hogy inkább a hazai borászatok állítsák elő a belföldön elfogyasztott földrajzi jelzés nélküli borokat is – ezt ösztönöznék a literenként 30 forintos ellenőrző jegy bevezetésével is. A jegy bevezetéséhez szükséges törvénymódosítást szeptember közepén fogadhatja el a parlament. A rendelkezés elsősorban a főleg importborokat hazai borokkal házasító piaci szereplőket érinti majd hátrányosan. Ágazati információk szerint a teljes Magyarországra érkező földrajzi jelzés nélküli importborkontingens mindössze 10-12 érdekeltségen keresztül jut el a fogyasztókig.
Az elnök bízik benne, hogy sikerül ösztönözni a szőlőtermelők osztrák típusú együttműködését. Ausztriában a legtöbb feldolgozó és palackozó termelői szervezetek, szövetkezetek tulajdonában van, és ezek a gazdák igényeire szabott szolgáltatásokat kínálnak.
Winelovers borok az olvasás mellé