A rezveratrol hozhat áttörést a tüdőrák elleni harcban

Borászportál
2018. október 06., 07:00


Szinte minden hétre jut egy tanulmány a szőlő és a bor egészségügyi hatásairól. Ezúttal a dohányosok reménykedhetnek.
A rezveratrol hozhat áttörést a tüdőrák elleni harcban
A rákfajták közül a tüdőráknál az egyik legnagyobb a halálozási arány, a kialakulásáért pedig az esetek 80 százalékában pedig a dohányzás a felelős. A svájci Genfi Egyetem (UNIGE) kutatói most arra jutottak, a vörösborban is megtalálható rezveratrol hatásos lehet a betegség megelőzésében – számolt be róla a napokban a sciencedaily.com.

„A rezveratrolról már elég sokat tudunk, mi most arra voltunk kiváncsiak, az egerekben a cigaretta karcinogénjétől kialakuló tüdőrákra hogyan reagál” – magyarázta Muriel Cuendet, az UNIGE csapatának egyik tagja. A rezveratrol valóban hosszú ideje van az egészségügyi témájú kutatások célpontjában és már idáig is számos jótékony hatását sikerült beazonosítani.
 
A rezveratrol növényekben előforduló, nem flavonoid típusú, a polifenolok közé tartozó vegyület. Főleg a gyümölcsök, termések héjában a héj második, harmadik sorában fordul elő. Elsősorban a szőlőben, vörös szőlőben, vörösborban, magban, kocsányban található meg. Jelentős mennyiségben tartalmaz rezveratrolt a kakaó, az étcsokoládé és a mogyoró is. A növény immunválaszként termelt vegyülete, mely a fertőzésektől védi. Mennyisége az éghajlat, a talaj és a növénykezelés függvénye. Forrás: wikipédia
 
A svájci kutatók mostani, egereken végzett kísérletének – a Scientific Report-ban publikált – eredményei a tüdőrákkal kapcsolatban adnak okot bizakodásra. A munka 26 hétig tartott és 4 csoportban vizsgálták az állatokat: a kontrollcsoport nem kapott semmit, a második csak a cigarettában is megtalálható, rákkeltő karcinogént, a harmadik csak rezveratrolt, a negyedik mindkettőt. „A rezveratrollal kezelt egereknél 45 százalékkal kevesebb volt a tumoros megbetegedés: kevesebb, vagy kisebb tumorok alakultak ki náluk” – mondta Muriel Cuendet.
 

Megoldandó probléma volt, hogy hogyan jutassák be az egerek szervezetébe a rezveratolt. A vegyület ugyanis nagyon gyorsan felbomlik, ezért fennállt a veszély, hogy nem tudja kifejteni a hatását. A kutatók végül az orron át történő kezelés mellett döntöttek és azt tapasztalták, hogy így 22-szer nagyobb volt a rezveratrol-koncentráció a tüdőben, mint a szájon át történő bevitelnél. A kutatás következő lépése természetesen, hogy az eljárást az embereknél is alkalmazható formába hozzák.
 
Fontos azonban tudni, hogy csak már kész vörösborban található rezveratrol jöhet egyáltalán szóba a tüdőrák elleni harcban, a gyümölcsökben, gyümölcslékben levő nem. „A gyümölcsökben, így a szőlőben lévő rezveratrol élettanilag hatástalan glikolizált formában van jelen – magyarázza Ember Sándor gépészmérnök, szőlész-borász szakmérnök. – Ez azt jelenti, hogy az egyik gyűrű OH gyökének  helyén egy glükoz (vagyis szőlőcukor) molekula kapcsolódik hozzá és emiatt a szervezetben nem fejt ki jótékony hatást. Ez a cis–resveratrol. Amikor a szőlőmust alkoholos erjedésen megy át, az élesztő gombák a rezveratrolra kapcsolódott cukrot is leválasztják és ismét egy OH gyök kapcsolódik a gyűrűhöz. Ez a transz-rezveratrol.  Élettanilag csakis ez a hatásos forma. Tehát a must és minden gyümölcslé – ebből a szempontból – nem jótékony hatású, csak a bor. Egyébként a rezveratrol a szőlő héjában mint ellenanyag keletkezik, ha a bogyót stressz érte, például egy botritys fertőzés. Ha nem történt ilyen, akkor a rezveratroltartalom alacsony marad, ez az oka, hogy borok rezveratrol koncentrációja nagy különbségeket mutat. A vizsgálatok azt tárták fel, hogy a magas minőségű vörösborokban általában nagyon alacsony."
Winelovers borok az olvasás mellé