Alkoholtermékké minősíthetik a gyümölcsborokat

Borászportál
2013. február 15., 11:25


Szabályozás - A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kezdeményezte a Nemzetgazdasági Minisztériumnál a gyümölcsborok köztes alkoholtermékké minősítését, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) pedig a borseprő felhasználásának szigorú ellenőrzését.
Alkoholtermékké minősíthetik a gyümölcsborokat
 
Az agrártárca csütörtökön közölte, hogy piaci szereplők jelzései alapján a gyümölcsborok előállításakor víz, cukor és számos adalékanyag mellett akár a borseprő illegális hasznosítása is elképzelhető. A borseprő felhasználására vonatkozó szabályok kijátszói a tisztességes szőlőbortermelők munkáját és piacait veszélyeztetik, az így forgalomba hozott kétes eredetű alkoholtermékek pedig egyúttal a fogyasztókat is megkárosítják – teszik hozzá.
A folyamat megelőzése érdekében a VM a Nébih-nél kezdeményezte a borseprő felhasználásának szigorú ellenőrzését, valamint – élve az európai uniós jog adta lehetőségekkel – kezdeményezi a gyümölcsborok köztes alkoholtermékké minősítését a jövedéki szabályozásban. A köztes alkoholtermékek jövedéki adója literenként 255 forint 20 fillér, amely a tárca szerint kellő visszatartó erőt jelent a borhamisítók számára.
 
Winelovers borok az olvasás mellé