Az vagy, amit megiszol! - 1.rész

Fendrik Zsóka
2014. október 29., 11:59


November 8-án rendezik meg az első Mitiszol Fesztivált az Akvárium Klubban. A rendezvény ötletgazdájával és szervezőjével, a Terra Hungarica-t is alapító Nemes Richárddal beszélgettünk, akitől megtudtuk, mi a céljuk a kóstolóval és pontosan milyen italokkal találkozhatunk a rendezvényen.
Az vagy, amit megiszol! - 1.rész
 
Az vagy, amit megiszol! - 1.rész
Nemes Richárd (Fotó: Sebestyén László)
Elmesélnéd nekünk pár mondatban, hogy mit kell tudnunk a Terra Hungaricáról és mi a koncepciótok?
Idén három éves a márkavédjegyünk, amelyet anno Altschach Lászlóval és Kató Andrással alapítottunk közösen. Számomra a Terra Hungarica a mai napig egy kultúrmisszió, amely arról szól, hogy népszerűsítsük és segítsük azokat a kárpát-medencei borászokat, akik törekszenek a természetességre és a termőhely kifejezésére, azaz vegyszermentesen gazdálkodnak és csak minimális szinten avatkoznak be a borok megszületésébe.
Jelenleg 11 borvidékről 27 termelő jogosult a védjegy használatára. A közösség jó része, több mint fele már kizárólag organikusan gazdálkodik, a többiek pedig 3 év alatt igyekeznek átállni teljes mértékben. Kiemelném, hogy egyik termelőnk sem használ rovarirtót, gyomirtót, műtrágyát és nem szüretelnek gépi eszközökkel. Az átállók sem használnak rutinszerűen felszívódó szereket, bár idén nekik is be kellett avatkozniuk több helyütt…
A termelőket promócióval és a disztribúcióval is igyekszünk segíteni. Több értékesítési partnerünk is van az országban, akik a Terra Hungarica védjeggyel ellátott borokat kínálják, jelenleg országszerte 15 üzlettel dolgozunk.
Tavasszal a Mi van a borodban? kampányunkkal találkozhattak a szemfüles olvasók, jövő héten pedig itt az új rendezvényünk, a Mitiszol Fesztivál.
 
A borkészítésre vonatkozóan van valami kritériuma a Terra Hungaricának?
Alapelveink szerint a borászatban az egyetlen hozzáadott anyag a kén, segédanyagként pedig legfeljebb természetazonos derítőszereket használnak (pl. bentonitot, amely egy természetes agyagásvány). Továbbá hiszünk a spontán erjedés fontosságában is, úgy gondolom, hogy valódi terroir borokat csak így lehet készíteni.
A Mitiszol Fesztiválon nem csak borok, hanem egyéb termékek és italok is kóstolhatóak lesznek. Honnan jött az ötlet, hogy kibővítitek a kínálatot a vendégeknek? Illetve hogyan találtátok meg ezeket a termelőket?
A főszerep továbbra is a boroké, hiszen a Terra Hungarica tagjai is ott lesznek november 8-án. Ami a többi kiállítónkat illeti, hogy miért is tartottuk fontosnak? Aki a természethű borokat tudatosan fogyasztja, annak idővel kiterjed ez a fajta szemlélete az egész életére, fogyasztási szokásaira. Itthon a gasztronómia már előbbre tart, mint a bor. Lássuk be, hogy az alapanyagok egyre fontosabbak: honnan származnak, hol és hogyan készültek? A Szigetnél én menedzselem a Gourmet fesztivált, amelyen már jól kitapintható a hazai igény az igazira, a valódi minőségre.
Az vagy, amit megiszol! - 1.rész
Mitiszol? fesztivál
Winelovers borok az olvasás mellé