Az idei év szőlővédelmi kihívásai

Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
2007. július 27., 17:01


Az idei év a szőlővédelemben egyelőre nem szolgált nagy kihívásokkal. A szőlő a száraz, meleg (sőt esetenként kifejezetten forró) időben a szokásosnál lényegesen gyorsabban fejlődött, ugyanakkor a gombakórokozók heves támadása elmaradt. Helyenként ugyan erős a lisztharmat-fertőzöttség, de ez nem általános probléma.
Az idei év szőlővédelmi kihívásai
 
Köztudott, hogy a szőlő bogyóinak és lombozatának peronoszpórával és lisztharmattal szembeni fogékonysága eltérő a tenyészidőszak során. Míg a bogyók csak fejlődésük első szakaszában (kb. a fürtzáródásig) fogékonyak, a levelek a tenyészidőszak végéig megbetegedhetnek.
Tekintettel arra, hogy idén a fürtzáródás állapota már július első felében bekövetkezett, a peronoszpórától és a lisztharmattól a továbbiakban csak a lombozatot kell védenünk.
Vannak azonban olyan kórokozók is, amelyek nem kímélik a szőlőbogyókat a fürtzáródás után sem, sőt akkor fertőznek csak igazán. Ezek a különféle rothadásokat előidéző gombák, melyek közül a szürkerothadást okozó Botrytis cinerea a leggyakoribb. Ennek a gombának három fő fertőzési időszaka van a szőlőben. Először a virágzás végén, majd fürtzáródáskor és végül a zsendülés, érés folyamán támadja előszeretettel a fürtöket, ha csapadékos az időjárás. Az idén – a száraz tavaszi, nyár eleji időjárás miatt – a virágzáskor és a fürtzáródáskor elmaradt a súlyos fertőzés, ám hogy a zsendüléskor, érés idején is elmarad-e, azt egyelőre nem tudhatjuk. Ha továbbra is marad az aszály, akkor minden bizonnyal, ha viszont csapadékosabbra fordul az idő, az magában hordozza a késői fertőzés lehetőségét. Sőt ezek a késői fertőzések pont az aszályos időszakokat követően a legveszélyesebbek, amikor a növény szövetei a hirtelen jött csapadék hatására föllazulnak, s így utat nyitnak a kórokozók behatolásához.
A szürkerothadás ellen alkalmazható gombaölő szerek köre ma már igen tág. A régóta ismert kontakt hatóanyagok (pl. folpet) mellett a széles hatásspektrumú strobilurinok és számos speciális szürkerothadás elleni készítmény is rendelkezésre áll. Ezek, mivel a gombafonalak növekedését is gátolják, hatékonyabbak a kontakt szereknél, melyek csak a spórák csírázását képesek megakadályozni.
A BASF palettáján a strobilurinok között kettő (Discus DF + Polyram DF és Cabrio Top), a speciális botritiszölő szerek között három olyan készítményt (Cantus, Mythos 30 SC és Rovral 25 FW) is találhatunk, melyek a szürkerothadás ellen engedélyezettek. Ez utóbbiak szolgálnak a zsendüléskor, éréskor jelentkező rothadás megelőzésére.
A speciális botritiszölő szerek között a Cantus a leghatékonyabb és egyben a legsokoldalúbb. Kimagasló szürkerothadás elleni hatékonyságán és egyedülállóan hosszú hatástartamán (1 hónap) túl, a lisztharmat ellenében se adja alább, és a penicilliumos rothadás ellen ma az egyetlen komolyan számításba vehető készítmény. A Cantus mellé csak réz kell, kénre nincs szükség, hiszen ez a készítmény a lisztharmat ellen is rendkívül hatékony, sőt olyannyira, hogy a három Cabrio Top-kezelés után a gomba őszi fölszaporodását a lombozaton teljesen megakadályozhatja. Ily módon a következő évi lisztharmatfertőzés esélyét is jelentősen csökkenti. A Cantus a szürkerothadás ellen olyan hosszú ideig hat, hogy tulajdonképpen két közönséges botritisz elleni védekezést is helyettesít.
A Mythos 30 SC olcsóbb megoldás, de ként és rezet is kell mellé tenni, hogy a lisztharmat és a peronoszpóra elhárításáról is gondoskodjunk. A Mythos jelentősen képes csökkenteni a Botrytis-gomba által termelt káros enzim, a lakkáz képződését. Penicilliumos rothadás elleni hatékonysága is figyelmet érdemel, sőt a lisztharmat ellenében is van némi mellékhatása.
A Rovral 25 FW-nek a BASF szőlővédelmi technológiájában állandó helye nincs. Csak mint kiegészítő megoldás szerepel abban az esetben, ha olyan súlyos a helyzet, hogy a zsendüléskori védekezés önmagában nem elég a szürkerothadás elhárítására, azaz szükség van egy éréskori beavatkozásra is. Ilyen helyzetekre akkor lehet számítani, ha a nyár második felében és ősszel is csapadékos az idő (mint például 2005-ben). A Rovral 25 FW-t rövid élelmezés-egészségügyi várakozási ideje (7 nap) alkalmassá teszi a kevéssel szüret előtti beavatkozásra is. Ez a hosszú élelmezés-egészségügyi várakozási idejű szerekkel igen kockázatos, hiszen, ha nem sikerül a védekezés, csak két rosszabbnál rosszabb lehetőségünk marad: vagy leszedjük a szőlőt a várakozási idő lejárta előtt, vagy hagyjuk elrothadni. A Rovral 25 FW alkalmazására elsősorban a rothadásra fogékony hosszú tenyészidejű fajták esetében lehet szükség.
Mindhárom készítmény más-más hatóanyagcsoportba tartozik, így esetükben kizárt a keresztrezisztencia kialakulása. Használatuk legföljebb évi 2-2 alkalommal javasolt.
A szürkerothadás elleni védekezés köztudottan nem olcsó, de ha figyelembe vesszük, hogy az idén – a szőlő gyors fejlődése miatt – egy vagy akár két védekezést is megspórolhattunk, érdemes rajta elgondolkozni, hogy pont a szezon vége felé kockáztassunk-e a szürkerothadás elleni megelőző védekezés mellőzésével. Nem megnyugtatóbb-e, egy zsendülés eleji Cantus- vagy Mythos-kezelés beiktatásával, a szőlőt biztonságban tudva várni a szüretet, különösen azért, mert egyelőre a minőségi kilátások is igen kecsegtetőek.
 
Winelovers borok az olvasás mellé