Bekeményített a kormány

Borászportál
2014. augusztus 05., 09:50


A szüret ideje alatt gyakorlatilag nem lehet majd borokat hozni Magyarországra. A kabinet a későbbiekben további jogi eszközök életbe léptetését is tervezi.
Bekeményített a kormány
 
A Kormány úgy döntött, hogy egy jogszabálymódosítással meghosszabbítja az importborok forgalomba hozatali engedélyeinek kiadási határidejét - olvasható a Nemzeti Borkiválóság Program Facebook oldalán.
 
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak az eddigi 15 nap helyett 90 napja lesz arra, hogy a forgalomba hozatali dokumentumokat kiállítsa. Az igazolás ahhoz szükséges, hogy a borászati hatóság valós adatok alapján tudja kiadni a behozott importborra az igazolást. A bortétel és a hozzá kapcsolódó kísérőokmányban szereplő adatok valódiságát a borászati hatóság egyrészt adminisztratív úton ellenőrzi, másrészt szükség esetén elvégzi a bor analitikai ellenőrzését is.
Ezzel az idei szüret ideje alatt gyakorlatilag nem lehet majd behozni importborokat - olvasható a bejegyzésben.
A Kormány a későbbiekben további jogi eszközök életbe léptetését is tervezi. A NÉBIH a származási információk és az összehasonlító minták vizsgálata után fogja majd kiadni az importborok forgalomba hozatali engedélyeit. Ennek az igazolásnak a kiadási határidejét módosították 90 napra.
Winelovers borok az olvasás mellé