Bemutatják a történelmi Magyarország borvidékeit Szegeden

Borászportál
2011. november 23., 10:04


A történelmi Magyarország borvidékeit, szőlőfajtáit és kiváló borait ismerhetik meg azok, akik szombaton ellátogatnak A borok tudósai, tudósok borai című gasztronómiai rendezvényre a szegedi Móra Ferenc Múzeumba. Ott lesz Áts Károly, Kaló Imre, Laposa Bence, Légli Ottó, Luka Enikő, Takler Ferenc, és Tiffán Zsolt is.
Bemutatják a történelmi Magyarország borvidékeit Szegeden
 
A Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia szegedi akadémiai bizottságának védnökségével megszervezett rendezvényen a felsőoktatási intézmény két néprajzkutatója, Mód László és Simon András tart előadást a Kárpát-medence összefüggő borászati és szőlészeti kultúrájáról.

A rendezvényen tizenegy kiváló „bortudós” mutatja be három-három remekművét. A tokaji borvidékről Áts Károly, az egriről Kaló Imre, Badacsonyból Laposa Bence, a Dél-Balatonról Légli Ottó, Sopronból – pontosabban Fertőrákosról - Luka Enikő, Szekszárdról Takler Ferenc, Villányból pedig Tiffán Zsolt érkezik a Tisza-partra.
 
A neves hazai termelők mellett az összes határon túli, jelentős számban magyarok lakta borvidékről is bemutatkozik egy-egy termelő: Balla Géza az arad-hegyaljai Ménesről, Brutler János a szatmár-hegyaljai Béltekről, Bott Frigyes a muzslai dombok közül a Felvidékről, Maurer Oszkár pedig Bácskából és Szerémségből hozza el kedvenc borait. A vendégek igazi hungarikumnak számító fajtákból, a mézes fehérből vagy a bakatorból készült borokat is megízlelhetik majd.
Winelovers borok az olvasás mellé