Borkollégium - az ínyencek szabadegyeteme

Borkollégium
2008. február 01., 12:26


A Borkollégium közleménye szerint ma Magyarországon két WSET akkreditált tanintézmény létezik, amelyek egymástól függetlenül oktatják a borismeretre törekvőket.
Borkollégium - az ínyencek szabadegyeteme
 
A londoni székhelyű anyaintézmény mindenkinek kiadja licencét, aki helyszínben és oktatókban bizonyos feltételeknek megfelel.
A Wine and Spirit Education Trust ausztriai oktatásában Magyarországról elsőként részt vevők (Rohály Gábor és Mészáros Gabriella) a borismeret terén 1991 óta maguk is folytatnak oktató tevékenységet. Külföldi intézmények, akik a WSET rendszerében diploma szinten képezik ki hallgatóikat, alsóbb fokozatként elfogadták a budapesti tanfolyamok okleveleit.
A Borkollégium 2006. novemberében kezdeményezte az oktatás WSET égisze alatt történő folytatását. Ennek helyszíne egy beruházóval kötött egyezség alapján annak óbudai telephelye lett. A licenc tulajdonos mindvégig az Akó Kft. – személy szerint Rohály Gábor és Mészáros Gabriella volt, és tulajdonosa ma is. Társaik 2007. második félévében egyazon székhelyen (Budapest III. Csillaghegyi út 13.) önálló társaságot alapítottak és Londonban WSET akreditációt kértek. Erről Mészáros Gabriella és Rohály Gábor tőlük csak 2008. januárjában értesültek. Addigra a volt társak és a volt ügyvezető a kidolgozott tanmenetet, az oktatói gárdát és az elérhető hallgatókat saját hatáskörükbe vonták. Fontos tudni, hogy az újabb, Nemzetközi Borakadémia Kft. néven bejegyzett társaság nem jogutóda a Borkollégiumnak.
Szeretnénk tisztánlátásuk érdekében közölni azokkal, akik másfél évtizednyi munkánkkal kapcsolatban a Borkollégiumban kedvező tapasztalatokat szereztek, hogy az óbudai oktatást ezek után csak rövid közjátéknak tekintjük és a Budapest II. ker. Pasaréti úti székhelyünkön változatlanul folytatjuk borismereti oktatásunkat a WSET 994 számú akreditációja alapján. WSET tanfolyamaink mindhárom szintjén lehetséges londoni, vagy budapesti oklevél megszerzése. Részletes információval honlapunk szolgál: www.ako.hu.
Várjuk a jól bevált rendszer iránt érdeklődő tanulni vágyókat.
Budapest 2008. január 20.
Mészáros Gabriella ügyvezető és Rohály Gábor alapító
Tanáraink:
Romsits László MW aspiráns
Bodorkós Norbert IW
Gál Lajos PhD
Nagymarosy András prof.
Hajós György Dr. Sc.Ch.
Élő László IW
Lehoczky Gábor IW aspiráns
Kiss Edina aspiráns
 
Winelovers borok az olvasás mellé