Bországgyűlés: bőséges lehet az idei szőlőtermés

Borászportál - MTI
2014. január 20., 13:44


Vince-nap váró - Ha a következő hetekben nem sújtja komoly fagy a szőlőket,  idén vidám szüret várható, s bőségesen lesz bor - jövendölték a környékbeli hegyközségek szőlősgazdái és a borrendek az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban vasárnap rendezett Bországgyűlésen.
Bországgyűlés: bőséges lehet az idei szőlőtermés
 
Bországgyűlés: bőséges lehet az idei szőlőtermés
Kalmár István mórahalmi hegybíró (balra) Fülöp Mihály, a Szent Vince Borrend nagymesterével a várható termés megjóslásához megvizsgál néhány frissen vágott szőlővesszőt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban szervezett Bországgyűlés elnevezésű rendezvényen (fotó: Kelemen Zoltán Gergely)
Kalmár István mórahalmi hegybíró elmondta, a növény rügyei egészségesek, szépen fejlettek, így ha az elmúlt években szokatlanul enyhe időjárást nem követik komoly fagyok, nincs oka aggódniuk a gazdáknak. Azért vannak, akik mégiscsak aggódnak, lásd cikkünket Varga Bálint prognózisáról. Az Időkép.hu-ra hivatkozó hvg.hu szerint is nagy az esély rá, hogy a közeledő téllel sarkvidéki levegő árasztja el hazánkat, több helyen napközbeni faggyal.
A rügykezdemények állapotából nemcsak a jövendő termésre következtetnek, a hagyományoknak megfelelően a levágott vesszőket meleg szobában vízbe állítják, és a hajtások alapján azt is megmondják hamarosan, mikor érdemes elkezdeni a szőlő metszését.
Szent Vince napjához közeledve immár huszadik alkalommal gyűltek össze a Kárpát-medencei borrendek képviselői Ópusztaszeren. Egy szakmai konferenciát követően fölavatták a házigazda, Csongrád és Békés megyében működő Szent Vince Borrend új tagjait. Farle Csabának, Futó Tamásnak, Farkas Sándornak és Miskolczi Sándornak az avatást megelőző próbatételen többek között bekötött szemmel föl kellett ismerniük a borrend zászlósborát, a csongrádi cabernet franc-t.
A Diocletianus császár idején vértanú halált halt Szent Vince vértanú elsősorban ünnepének dátuma miatt lett kedvelt „időmeghatározó” szent, de feltehetően nevének népies, latinos-franciás etimológiája - Vin-Cent, azaz százszoros bor - is közrejátszott népszerűségében.
A néphagyomány szerint Vince napján tájegységenként különbözőképpen jósolják meg a várható szőlőtermést. A legismertebb ezek közül az időjárás alapján történő következtetés. „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince” - tartja a mondás, vagyis, ha enyhe az idő és olvad a hó ezen a napon, akkor jó termésre számítanak.
 
Winelovers borok az olvasás mellé