Cél a hazai szőlészeti-borászati ágazat erősítése

Borászportál
2017. május 12., 07:00


Hazánk két jelentős köztestülete fűzi szorosabbra kapcsolatát: stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).
Cél a hazai szőlészeti-borászati ágazat erősítése
Fotó: HNT Sajtó
Két jelentős köztestület hangolja össze a jövőben fokozottabban tevékenységét, hozzájárulva ezzel a hazai szőlészeti-borászati ágazat fejlesztéséhez. A NAK az agrárgazdasági tevékenységet végzők köztestülete, közel 400 ezer tagja van, köztük számos szőlészettel, borászattal, kapcsolódó tevékenységgel is foglalkozó termelő, vállalkozás; a 60 ezres tagságú HNT pedig a szőlő- és bortermelőket fogja össze. A szőlő-bor ágazat a magyar mezőgazdaság egyik emblematikus ágazata, közel 80 ezer család megélhetését biztosítja, fejlődése, erősítése mindkét szervezetnek célja. Az együttműködési megállapodást a két szervezet elnöke – a NAK részéről Győrffy Balázs, a HNT részéről Légli Ottó – a Garamvári Szőlőbirtok budafoki pezsgőpincéjében írta alá.
 
Győrffy Balázs a megállapodás aláírása kapcsán elmondta: "A két szervezet között eddig is volt példa az együttműködésre; tavaly ősszel a hegyközségi tanácsokkal közösen tartottunk országszerte szőlészeti-borászati fórumokat, amelyeken a Vidékfejlesztés Program keretében kiírt, borászati termékfejlesztést és hatékonyságjavítást támogató pályázatról adtunk tájékoztatást. A mostani megállapodással a korábbi hasonló, eseti együttműködéseknek hozunk létre jövőbe mutató, szakmai és stratégiai alapú keretet. Ezáltal hatékonyabban tudjuk majd segíteni a termékpálya szereplőit, a szaporítóanyag-termelőktől a szőlőtermesztőkön és a borászokon át a borkereskedőkig."
 
A HNT elnöke, Légli Ottó a következő gondolatokat emelte ki: "Azt reméljük, hogy munkánk eredményeként a szőlő- és bortermelőknek nem kell a szükségesnél több időt a papírok mellett vagy a számítógép előtt tölteniük. Fordítsák idejüket arra, ami értéket teremt: a valódi szakmai munka elvégzésére. Jelentős előrelépésnek tartjuk, hogy a NAK-kal a stratégiai partneri viszony rangjára emelhettük a kiváló munkakapcsolatunkat. A Kamarával karöltve megnyílik a lehetőség arra, hogy a szőlész-borász társadalom érdekeit is kifejezésre tudjuk juttatni a teljes agráriumot érintő horizontális szabályozási területeken egyaránt. Minden adott ahhoz, hogy egységben, egy irányba mozdulva fogjuk össze a szőlő- és borágazat közös érdekeit szolgáló erőfeszítéseket hazánkban és a nemzetközi fórumokon."
A két szervezet a jövőben szorosabbra fűzi szakmai együttműködését: a mostani megállapodás révén a felek közösen cselekednek a származás-, eredet- és minőségvédelem terén, a fenntartható termelés érdekében, az eddiginél is hatékonyabban képviselve a szőlészeti-borászati érdekeket. A szervezetek szakmai döntéseket hozó ülésein a NAK és a HNT képviselője egyaránt részt vesz, és a nemzetközi szakmai, érdekképviseleti fórumokon kölcsönösen képviselik közös érdekeiket. A szervezetek kommunikációs tevékenységüket is összehangolják, továbbá kölcsönösen részt vesznek egymás rendezvényein.
 
Winelovers borok az olvasás mellé