Csehország: Újabb áldozatokat szedett a mérgezett alkohol

Borászportál - MTI
2013. május 09., 16:17


Alkoholbotrány - Idén április végéig további hat ember halt meg metil-alkohol-mérgezés következtében Csehországban. Ezzel a szeptember óta tartó mérgezési esetek áldozatainak száma 45-re emelkedett. A Borászportál ismeretei szerint a mérgezett alkoholból nem került a magyar piacokra.
Csehország: Újabb áldozatokat szedett a mérgezett alkohol
 
Csehország: Újabb áldozatokat szedett a mérgezett alkohol
Még 2000 liter mérgezett szeszes ital lehet a cseh lakosság birtokában
Václav Kucera, az országos rendőrfőparancsnok helyettese prágai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a mérgezett alkohol fogyasztásának következtében több mint százharmincan tartós egészségügyi károsodást szenvedtek. A rendőrség 55 ember ellen indított büntetőeljárást, további 36 esetében még folyik a vizsgálat. „Valószínűsíthető, hogy az év közepéig minden vizsgálat lezárul, megtörténnek az első vádemelések, és az első ügyek a bíróság elé kerülnek” – közölte a rendőrfőkapitány helyettese. Hatósági becslések szerint még legalább 2000 liter mérgezett alkohol van a lakosság birtokában, esetleg raktárakban, más források szerint akár 4000 liter is lehet – jegyezte meg Kucera.
 
Az év elején a rendőrség mintegy 5000 liter mérgezett szeszről beszélt, azóta mintegy 3000 litert sikerült megtalálni és megsemmisíteni. A metil-alkohol-mérgezési hullám tavaly szeptemberben Észak-Morvaországból indult. A mérgezések miatt a kormány szeptember 14-én megtiltotta a tömény szesz forgalmazását, a döntés két hétig volt érvényben. A cseh lakosság nagy többsége azonban azóta is nagyon óvatos, és ennek következtében a tömény szesz fogyasztása 30-40 százalékkal esett vissza, ugyanakkor nagyon megnőtt a borfogyasztás.
A kormány a jövőben szigorítani fogja a tömény alkohol gyártásának és forgalmazásának feltételeit. Tilos lesz például tömény szeszt árusítani a piacokon vagy az utcai kioszkokban.
Winelovers borok az olvasás mellé