Csúcsborok a világ tetején: a jetik kedvence a champagne, a serpáké Napa

Fütő Bea
2013. október 11., 17:59


Videó - James Cluer master of wine nemrég magasra tette a lécet a borjedik között és arra vállalkozott, hogy nemcsak borítész szuperkészségeit, de állóképességét is próbára teszi - persze mindezt illusztris társaságban. A cél a Mount Everest volt, a hátizsák tartalma pedig gondosan a világ élmezőnyéből lett válogatva.
Csúcsborok a világ tetején: a jetik kedvence a champagne, a serpáké Napa
 
Csúcsborok a világ tetején: a jetik kedvence a champagne, a serpáké Napa
 
Az ötlet szó szerint légből kapott volt, James Cluer egyik megbízója ugyanis a Qatar Airlines, aki arra bíztatta a kalandvágyó borszakértőt, ha már mindenáron valóra váltja nagy álmát és elindul a Mount Everestre, akkor feltétlenül vigyen magával bort is. A kutatási cél hasonlóan könnyen megszületett, mint maga az ötlet. Azt a kérdést fogalmazták meg, vajon a magasság milyen hatással van a borok élvezeti értékére és hogyan hat az érzékelésre, amennyiben nem a kényelmes luxusrepülőgép kabinjában, hanem a szabad ég alatt élvezik.
Persze én ezzel együtt is inkább a komolytalan kategóriába vagy az úri sportok közé sorolnám ezt a kísérletet, mert maga a végeredmény körülbelül annyira hasznosítható, mint ha felfedezték volna, milyen borokat kedvelnek leginkább a katmandui jetik. De az becsületére váljon a légitársaságnak, hogy ilyen komolyan veszi a fedélzetén kínált borok listáját - James Cluertől 9 éve kér szakmai támogatást, sőt, még az utaskísérői is kivétel nélkül WSET vizsgát tettek a Travel+Leisure cikke szerint. A master of wine pedig emberségből vizsgázott legnagyobbat, mert a helyi serpákról legalább akkora tisztelettel beszél a filmben, mint a sok száz eurós Chateau d'Yquem-ről. Megbecsülése jeléül egyiküket,  Dawa serpát a világ legmagasabban elvégzet profi borkóstolójának zsűritagjává tette!
 
A kísérlet mindenesetre izgalmasra sikerült, én a filmet nézve felváltva aggódtam azon, hogy a függőhídről ne zuhanjon le a becses szállítmány és a -20 fokos éjszakák alatt se pattanjanak el a palackok. De emberünk sikerrel járt, 12 nap alatt felért a kitűzött célig; az 5364 méter magasan fekvő alaptáborig és a közeli Peak Freaks táborig, ahol (légszomjával küzdve) vezényelte le a kóstolót.
Az eredmény kapcsán pedig legyen elég annyi, hogy a jetik biztosan a Krug Grande Cuvée champagne-át választanák, hiszen adott magasságban fenségesen jól habzik és különösen intenzíven érezhetőek az aromái, míg Dawa serpa inkább Napára szavaz Bordeaux-val szemben. Még akkor is, ha utóbbit, a Ducru-Beaucaillou Sait Julien grand cru tételét Parker a 2009-es évjáratnál kerek egész 100 pontra értékelte (bár az alaptáborban a 2007-es évjáratot szervírozták, vélhetően az ideálisnál alacsonyabb hőfokon). Forralt bor viszont nem volt a kóstolón.
És még valami: gyengébb idegzetű nézők 7.30 körül inkább ne nézzenek oda!
***