Drágul a pálinka, visszaeshet a kereslet

Borászportál - HVG
2013. január 15., 09:55


Árképzés - A jövedéki adó januári emelkedése miatt visszaeshet a pálinkák iránti kereslet, de egyfajta árfeszültség is kialakulhat a kereskedelmi és a házi főzésű pálinkák között, mert az utóbbiak esetében egy bizonyos mennyiségig nem megfizetni ezt az adófajtát.
Drágul a pálinka, visszaeshet a kereslet
 
Mint Békési Zoltán, a Békési Pálinka Zrt. vezérigazgatója a Békés megyei online lapnak, a Beol.hu-nak elmondta, a jövedéki adó egy liter 100 százalékos alkoholnál a korábbi 2 ezer 899 forintról 3 ezer 334 forintra emelkedett januárban, ezt a költséget pedig a hazai kereskedelmi pálinkafőzdék nem tudják teljes egészében átvállalni. Békési szerint a jelentősebb tőkeerővel rendelkező cégek tavaly nagyobb készletet tudtak felhalmozni, így ők egy-két hónapig képesek elodázni a drágulást, de hosszabb távon aligha lehet azt ellensúlyozni – írja a hvg.hu.
 
A szakember szerint egyfajta árfeszültség is kialakulhat a kereskedelmi és a házi főzésű pálinkák között, mert az utóbbiak esetében egy bizonyos mennyiségig nem kell jövedéki adót fizetni.
Eközben ugyanakkora mértékű jövedéki adó vonatkozik a külföldről behozott égetett, kommersz szeszesitalokra, mint a Magyarország nemzeti italának számító pálinkára, így a hazai nedű semmilyen versenyelőnyt nem élvez külhoni „társaival szemben”.
A tavalyi év ráadásul szerényebb termést is hozott, a húsvét körüli fagyok miatt a gyümölcsárak magasabbak voltak.
A Pálinka Nemzeti Tanács ugyan kezdeményezte, hogy kisebb mértékben emelkedjen a hungaricum jövedéki adója, de nem sikerült eredményt elérniük.
Winelovers borok az olvasás mellé