Eddig jól alakul a termés, de most kell igazán résen lenni!

Borászportál
2015. július 27., 21:22


Szép mennyiségű fürt található országszerte a szőlőtőkéken, és a borászok is bizakodóak a 2015-ös évjárattal kapcsolatban. Idén akár 500-550 ezer tonnás termés is összejöhet országosan.
Eddig jól alakul a termés, de most kell igazán résen lenni!
2010-től minden évben akadt valami baj itthon a szőlővel, ezért csak 300-440 ezer tonnányit szüreteltünk évente. A gyenge időszak az idén véget érhet: szép mennyiségű fürt található a tőkéken, az egyes térségekre jellemző kisebb gondok ellenére akár 500-550 ezer tonnás termés is összejöhet – írja a Szabad Föld.

Ebből a mennyiségből a korábbi évektől eltérően nem 2-2,5 millió, hanem akár 3,5 millió hektónyi bor is készülhet. Így vélhetően tovább csökken majd az országba behozott borok mennyisége.
A lap felhívja a figyelmet a növényvédelem fontosságára, hiszen a régi betegségek (lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész) mellett a második filoxérának is emlegetett aranyszínű sárgaság fitoplazma is megjelent. Ezt a betegséget az amerikai szőlőkabóca terjeszti. A kór egy-két éven belül elpusztítja az egész növényt: jellegzetes sárgás, kék szőlőben vöröses elszíneződést okoz a levélen, a hajtáson. A levelek háromszög alakot vesznek fel, a hajtások pedig fokozatosan elhalnak. A hordozó kabócát irtják a szőlészek. 
 
A Szabad Föld cikke kitér a borágazati adminisztráció megváltoztatására is. Az előzetes információk szerint csökkenhetnek a borászok bürokratikus terhei, hiszen a jövőben egységes ágazati szintű információs adatbázist hoznának létre, mely javarészt elektronikus alapon működne, ahonnan az egyes hatóságok egyszerűen letölthetnék a számukra szükséges adatokat. Ezen kívül van egy olyan elképzelés is, hogy a családi borászatokat kivennék a jövedéki törvény hatálya alól, így azok egyszerűbben működhetnének. 
 
A borászok ezek mellett a nyertesei lehetnek a következő öt évnek – fogalmaz a lap, hiszen óriási, csaknem 200 milliárd forintnyi támogatást vehetnek igénybe. Ebben van ültetvénytámogatás, borászatigép- beszerzés, és technológiai fejlesztési támogatás is.
Winelovers borok az olvasás mellé