Egy furmint, amelyet minden Borkollégium diák jól ismer majd

Borászportál - KG
2016. szeptember 09., 20:53


Tokaj-Hegyalja és borai minden boros tanfolyamon kiemelt szerepet kapnak, a most kezdődő tanévtől azonban először van egy olyan tokaji furmint, amellyel garantáltan találkozik majd a Borkollégium valamennyi hallgatója.
Egy furmint, amelyet minden Borkollégium diák jól ismer majd
A bort még április 23-án vásárolta Trinety Media Kft., a 4. Nagy Tokaji Borárverésen. „Azzal a koncepcióval kezdtünk licitálni, hogy egy borvidék-borász-borpiaci szereplő szerelmi háromszög számára egyaránt hasznos és nyereséges modell alapjait rakjuk le” – írja a cég ügyvezetője a Vinoporton.

A borból összesen 182 palack áll rendelkezésre. A Nagy Tokaji Borárverésen megvásárolt tétel minden tanévben a boriskola valamennyi tanfolyamán kóstolható lesz, így mindenki lehetőséget kap rá, hogy megismerkedjen vele. Emellett bemutatásra kerül Magyar Borok Bálján és a Tokaji Március Nagykóstolón is. Kvaszinger László Meszes-dűlőből származó 2015-ös furmintját így legalább kétezer fő kóstolja majd.

A bort ezen kívül a Borkollégium új központjában, a Podmaniczky utcában is kiállítják majd, valamint felkerül a boriskola oldalára, így hívva fel a figyelmet évről-évre a Nagy Tokaji Borárverésre, amely bevételeinek egy részét a Tokaji Borlovagrend a borvidék javára fordítja.
 
A bor termőhelye, a Meszes dűlő Olaszliszka és Szegilong határán fekszik. Színben a bor már teljesen letisztult, zöldes citromsárga, megjelenésre is fiatal bor. Illatában rengeteg a kerti fűszer, kis mentás felhanggal. Gazdag és tartalmas, jellegzetes birses-fahéjas furmint jegyekkel. Szájban élénk savak, ízeiben érezhető cserzőanyag, finom élesztősség jellemzi. Remek az egyensúlya, szájban is lendületes, lassan fejlődik. Karakterében inkább határozott bor, visszafogottabb gyümölcsösséggel, érezhetően nagyon ásványos területről származik. Élénk, hosszú is, utóízében az illatból már ismert finom kerti fűszerekkel.
 
Egy furmint, amelyet minden Borkollégium diák jól ismer majd
 
Az idei árverésen rögtön beszereztük a következő akadémia év borát is – olvasható az ügyvezető blogbejegyzésében. Az a Disznókő, az Illésházy-dűlőből származó 2015-ös Tokaji Furmintja lesz. Azt a bort palackban még érlelni kell egy évig, így a 2017-18-as tanévben lesz a Borkollégium bora.
 
Kvaszinger Pincét nem biztos, hogy minden lelkes borfogyasztó ismeri. Kisméretű családi vállalkozás Olaszliszkán. Jelenleg 6 hektár termőterületet művelnek, de borászatuk intenzíven fejlődik. Első kereskedelmi forgalomban megjelenő tételeiket 2011-ben készítették.
Boraikat hagyományos eljárással iskolázzák, és nagyrészt tölgyfa hordós erjesztést, valamint érlelést alkalmaznak. Jelenleg kb. évi 10 000 palack mennyiségben palackozzák boraikat. Céljuk, hogy kiváló minőséget elérhető áron tudjanak a mindennapi fogyasztók asztalára tenni.
Jelenleg ifj. Kvaszinger László vezeti a borászatot, aki a fiatalokra jellemző nagy lelkesedéssel irányítja a családi vállalkozást.
 
„Örülök, hogy a vásárló által sok borértő, és sok lelkes tanuló találkozhat majd a borommal” – mondta Kvaszinger László. A bor termőhelyével kapcsolatban pedig elmagyarázta, hogy a szőlő 1950-es évekbeli telepítés, kőzettörmelékes talajon, ami egy nagyon jó adottságú terület. Amikor három megvásárolta a Meszes-dűlőnek ezt a részét, nagyon rossz állapotban volt, ám annyira sikerült rendbe hozni az ültetvényt és olyan kivételes a terület, hogy dűlőszelektált furmintot készítettek a terméséből.