Ez lesz a magyar bor szimbóluma?

Borászportál
2017. február 01., 20:00


Februárban minden figyelem a furmintra összpontosul: már elsején világnapot kap a furmint, és ezzel együtt elindul a fajta márkasite-ja, a furmint.hu is. Ezt ünnepelve szedtünk össze néhány meghatározó, furmintot érintő idézetet.
Ez lesz a magyar bor szimbóluma?
Mikor kezdődött a száraz furmint-őrület?
“A mérföldkő szerintem valahol ott lehetett, amit Gazda Albert említ, amikor is Szepsy István a Királyudvar 2000-es évjáratú Úrágya dűlős száraz furmintját piacra dobta, és ezzel elindította útjára a sztorit” - Bognár Attila.
A teljes cikk IDE kattintva elérhető.
 
Milyen a száraz furmint bora?
“Mindig tudtuk, hogy furmintból hosszan eltartható borok készíthetők” - mondta Nagy Tamás, a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet marketing vezetője. Ezen fontos jellege mellett a furmint etalonja maga a Szepsy100, azaz “összetett, ásványos karakterű, nagy formátumú, kiemelkedő érlelési potenciállal”.
A teljes cikk IDE kattintva elérhető.
 
Lehet-e belőle pezsgőt készíteni?
“Ahogy egyre több szüretet élek át, egyre inkább tisztán látom, hogy az Isten nagy borok készítésre teremtette vidékünket, és a furmint által a pezsgőkészítésre is lehetőséget adott” - Demeter Zoltán. A válasz tehát egyértelműen igen.
A teljes cikk IDE kattintva elérhető.
 
 
Hol a furmint helye a borvilágban?
“A furmint – aszú formájában – hajdan luxuscikk volt, diplomáciai eszköz, a Rákócziak fénykorában a fejedelmi birtok ékköve. Azt, hogy a szőlőfajta visszakerülhet-e az őt megillető trónra, az elmúlt évtizedekben kezdték kutatni a Tokaj-hegyaljai borászok, és egyre magabiztosabban hisznek benne” - Ripka Gergely.
A teljes cikk IDE kattintva elérhető.
 
Mi a helyzet az aszúval?
A furmint az aszú és a szamorodni borának elsőszámú szőlője, “reduktív és oxidatív módon egyaránt készítenek belőle bort, külön megemlítendők a felhasználásával készített borkülönlegességek, mint a fordítás, máslás, szamorodni és persze az aszú” - Tóth Adrienn.
A teljes cikk IDE kattintva elérhető.
Winelovers borok az olvasás mellé