Feldman: Új hitelek a mezőgazdaságnak

Borászportál
2013. október 09., 14:32


Támogatás - A zöldség-gyümölcs ágazat 8 milliárd forintos forgóeszközhitel-keretéből még rendelkezésre álló 2,2 milliárd forinthoz a jövőben hozzájuthatnak az állami elismerésű termelői csoportok is, tevékenykedjenek azok a gabonatermelésben, az állattenyésztésben vagy a szőlészet-borászat területén.
 
Az MFB november közepén meghirdeti az élelmiszeripari cégeknek azt a 6 milliárd forintos forgóeszközhitel-keretet, amelyből 6 éves futamidővel, 3 éves türelmi idő mellett 5-500 millió forint összegű hitelhez lehet jutni – mondta a vidékfejlesztési tárca agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Feldman Zsolt egy budapesti sajtótájékoztatón.
Az első hitelkeret fedezete a 2011-es fagykárra előirányzott összegből maradt meg. A hitelterméket az MFB november 15-ig meghirdeti és a jövő évtől már igénybe is vehető. Ez a kölcsön a meglévő hitelek kiváltására is alkalmas lesz. Az állam 50 százalékos, de legfeljebb 4 százalékpontos támogatást nyújt a kamathoz.
Az MNB növekedési  hitelprogramjából az első 750 milliárd forintnak 17-18 százaléka került az agrárvállalkozókhoz. A következő, 2 ezer milliárdos programnál – várhatóan – nagyobb lesz ez az arány.
Feldman Zsolt végül bejelentette: az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) – a tárcán keresztül – idén még 220 millió forint költségvetési támogatást kap, jövőre ez az összeg 450 millió forint lesz.
Herczeg András, az AVHGA ügyvezető igazgatója a tájékoztatón elmondta, hogy az alapítvány kezessége a hitelek 80 százalékára vonatkozik. Ennek a piaci díja 1,8-4 százalék, de ők a saját vagyonuk terhére, 1-1,5 százalékért vállalják a kezességet. Állami támogatás mellett viszont az agrár ügyfelek 0,4 százalék, a nem agrárosak pedig 0,5 százalék költségért juthatnak kezességhez.
A tavaly garantált agrárhitelek 13,5 százaléka volt beruházási célú, az MNB programjánál idén ez az arány 51,5 százalék lett. Az agrártermelők a növekedési hitelprogram keretében felvett hitelnek csak a 45 százalékát használták hitel kiváltásra - ismertette az adatokat az ügyvezető igazgató.
 
Winelovers borok az olvasás mellé