GNZR = Villány fiatalos arca

Borászportál
2017. június 06., 10:19


Minden azzal a bizonyos 0,3 hektárral kezdődött Villányban, mára pedig évi 400.000 palack bort állít elő Günzer Tamás pincészete. A legmodernebb technológia és az új generáció pedig szinte követelte az újhullámos borokat is: bemutatkozik a GNZR borcsalád!
GNZR = Villány fiatalos arca
Szerencsés az, aki borvidékre születik, pláne ha konkrétan Villány egyik legnépszerűbb pincészetébe. Günzer Roland és Gina, a legújabb generáció tagjai azonban könnyelműség helyett teljes odadással és kitartással dolgoznak a borászatban. Roland pedig 21 éves kora ellenére már több saját bort is készített. Őt kérdeztük az újításokról. 
 
Mennyire friss történet a GNZR borcsalád?

A GNZR, mint márkanév a tavalyi évben debütált. A korábbi években is volt már egy saját borom – az úgynevezett Céókettő –, amit már 3 éve készítek, viszont a teljes GNZR borsor a tavalyi évben indult. Ezt jelenleg három bor alkotja, az előbb említett gyöngyöző rosé (Céókettő 2016), egy francia stílusú, testesebb sauvignon blanc 2015-ből – amit 5 hónapig érleltünk barrique hordóban – és egy reduktív, könnyű és friss fehérbor, ami szintén egy sauvignon blanc, mégpedig 2016-ből. Az idei évben még több fajtát tervezünk elkészíteni, az év végén pedig egy prémium vörösbort is szeretnénk bemutatni, illetve egy másik fehérbort, ami egyenlőre titok.
Pedig mindig a titkok érdekelnek legjobban... :) Mi volt a legfontosabb szempont a koncepció kialakításában?

Mindig is tudtuk nővéremmel, Ginával, hogy borkészítéssel szeretnénk foglalkozni; én már 3 éve az anyacégünk főborászaként dolgozom édesapám, Günzer Tamás mellett. 2016-ban álmodtuk meg testvéremmel a GNZR márkanevet egy nyári estén, egy palack Céókettő mellett! Szerettünk volna valami maradandót alkotni, csak mi ketten, testvérek.
 
Célunk, hogy boraink elegáns és egyben fiatalos vonalat képviseljenek; mind ízben, mind megjelenésben.
 
Olyan borok készítésére törekszünk elsősorban, amelyek különlegességnek számítanak borvidékünkön, és amivel az anyacég, Günzer Tamás Pincészetének borválasztékát tovább tudjuk bővíteni. Célcsoportunk leginkább a mi saját generációnk, és azok a fogyasztók, akik nyitottak az újdonságokra és az új stílusra. A külső megjelenésnél is a fiatalosságra törekedtünk.
 
GNZR = Villány fiatalos arca
 
Van kedvencetek a GNZR borcsaládból?

Persze, ez természetes!  Az én személyes kedvencem egyértelműen a Céókettő, főleg nyári estéken, jegesvödörből felszolgálva. Nővérem, Gina kedvence pedig a 2015-ös évjáratú Sauvignon Blanc, ő kedveli a testesebb fehér borokat.
 
Mesélj kicsit a Céókettőről – amit egyébként a Pezsgő Júniuson is bemutattok!

Mikor édesapánk lediplomázott, 0,3 hektár területet kapott nagyapánktól, innen indul a mi családi történetünk.
 
A borászati tanulmányok elvégzése után édesapám 0,6 hektár syrah-t ajándékozott nekünk a Jammertál dűlőben, amiért végtelenül hálásak vagyunk!
 
Imádjuk ezt a területet, rengeteget voltunk itt kiskorunkban és ma is nagyon sokat látogatjuk a családdal együtt, persze pár palack bor kíséretében. Szóval a szőlőfajta adott volt, és mivel az első évben nem szerettünk volna vörösbort készíteni, így jött az ötlet, hogy egy gyöngyöző syrah rozé bort készítsünk. Szőlőfeldolgozás után egyből préselés következett, flotálás, majd erjesztés.
 
GNZR = Villány fiatalos arca
Günzer Gina és Roli új lendületet vittek a családi bizniszbe
 
Nagyon fontosnak tartjuk, hogy kizárólag egészséges szőlővel dolgozzunk, ezért már szüret közben is fürtválogatás van, illetve a préselés előtt is válogatáson megy keresztül a szőlő. A tétel ugyanúgy készül mint egy rozé bor. Miután a bor palackba kerül, egy szaturátor segítségével jut bele a szén-dioxid. A szén-dioxidnak köszönhetően még jobban élvezhető málnás és epres jegyek köszönnek vissza.

Hogy érzi magát a syrah Villányban?

Ez a szőlőfajta abszolút jól érzi magát a borvidékünkön, amit az is bizonyít, hogy pincészetünk syrah-ból készít még rozét, illetve Classic és Prémium bort is.
 
Milyen ételt ajánlanál a Céókettő mellé? 

Főleg lazacot és kacsamellet, de elárulom, mi aperitifként is nagyon szeretjük! :)
 
Kóstolja meg Roland kedvenc újdonságát jövő szombaton, a Corinthia Hotelben, 150 további gyöngyözőborral és pezsgővel együtt!