Gyászol az olasz borvilág, meghalt Giacomo Rallo

Borászportál
2016. május 11., 20:45


Giacomo Rallo neve egybeforrt a Donnafugata nevével, amely pincészetet a világ minden részén ismernek. Innovatív gondolkodásának és szaktudásának köszönhetően sokat tett az olasz borért. Nagy veszteség személyének elvesztése.
Gyászol az olasz borvilág, meghalt Giacomo Rallo
Giacomo Rallo (Forrás: Facebook.com/Donnafugata)
Február elején Giacomo Tachist, majd most Giacomo Rallot gyászolja az olasz borvilág. Május tizedikén reggel elhunyt Giacomo Rallo.

 A szicíliai Donnafugata tulajdonosa és lelke 1937-ben látta meg a napvilágot. Jogi diplomát szerzett, de később úgy döntött, hogy továbbviszi a családi borászatot, amelyet elődei 1851-ben alapítottak. Giacomo Rallo, felesége, valamint gyermekei ezt a hagyományt vitték előre, majd 1983-ban ebből nőtte ki magát a Donnafugata, amely ma már az egyik legismertebb szicíliai pincészet.

A sziget nyugati részén találhatóak a borászat szőlőültetvényei Marsala és Contessa Entellina szívében. Giacomo Rallo 1989-ben érkezett Pantelleria szigetére, ahol a természetes édes bor készítésével kezdett el foglalkozni. Kaliforniai utazása során megtanulta, hogyan kell és lehet minőségi borokat készíteni a forró éghajlati területeken. Elsajátította a technológiát, amellyel hűteni tudja a mustot, valamint kontrollálni az erjedési és érlelési hőmérsékletet is. Az amerikai útjáról hazatérve ezeket alkalmazta megszülető családi pincészeténél, a Donnafugatanál.

Giacomo hitt abban, hogy a borok kifejezik a hozzájuk tartozó egyedi terroirt. Minden egyes borra hatással vannak a természetes kőzetek, a tőkék expozíciója, a tengerszint feletti magassága, az ültetvény klímája és szőlőfajtája. A csúcsminőségű alapanyag kulcsa a termőtájba illeszkedő szőlő kiválasztása, kölcsönhatása a környezettel, valamint ennek folyamatos megfigyelése és értelmezése. A szőlőbogyó kóstolás pedig elengedhetetlen, ha a megfelelő szüreti időpontot szeretnénk eltalálni – írja filozófiáját a Dunnafugata.
 
Gyászol az olasz borvilág, meghalt Giacomo Rallo
A Donnafugata épülete Contessa Entellinában (Forrás: Donnafugata.it)

A Slowine magazin is mély megrendüléssel adott hírt Giacomo Rallo haláláról. Pincészete nagy mérete ellenére (kb. 300 hektár) elkötelezte magát a fenntartható gazdálkodás mellett. 2007-ben Szicíliában a Donnafugata volt az egyetlen cég, akik részt vettek az Agriveltha projektben, amelynek célja, hogy megakadályozzák a szőlőbetegségek kialakulását, de csupán a szükséges időpontban kezeljék az ültetvényeket. Így minimálisra szorították a környezetre gyakorolt hatást. Ezen kívül napkollektorok segítségével állítják elő a szükséges energia egy részét.

Giacomo Rallo kitartásával, nemzetközi tapasztalataival, a minőségi borpiac iránymutatásával 2006-ban kiérdemelte a legnagyobb elismerést, átadták számára a Munka Lovagja kitüntetést. 
 
Gyászol az olasz borvilág, meghalt Giacomo Rallo
Giacomo Rallo és fia, Antonio (Forrás: Donnafugata.it)
Winelovers borok az olvasás mellé