Hivatalosan is hungarikum lesz a pálinka

Borászportál
2013. március 29., 15:02


Nemzeti termék - A pálinkával és a törkölypálinkával és a herendi porcelánnal bővül a hungarikumok listája. A listára eddig kulturális, szellemi és épített örökségek a törvény erejével kerülhettek fel, mostantól azonban külső kezdeményezésre is hungarikummá válhat valami.

Hivatalosan is hungarikum lesz a pálinka
 
Hivatalosan is hungarikum lesz a pálinka
fotó: Németh Richard
A hungarikum törvényt tavaly tavasszal fogadta el a parlament, a Hungarikum Bizottság tavaly ősszel kezdte meg működését. A listára eddig kulturális, szellemi és épített örökségek a törvény erejével kerülhettek fel, mostantól azonban „külső” kezdeményezésre is hungarikummá válhat valami: a pálinkát és törkölypálinkát a Pálinka Nemzeti Tanács, a herendi porcelánt a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. javasolta a sorba.
A mostani döntéssel a hungarikumok száma 15-re emelkedett.
A pálinka nemzeti ital, igazi magyar sajátosság, az elkészítés módja, a termelés, az ízvilág része a magyar hétköznapoknak és ünnepeknek egyaránt. A herendi porcelán pedig nem csupán kézműves termék, hanem olyan kézműves kultúra, ami nemzeti kinccsé. A herendi manufaktúra a magyar design, a magyar kreatív ipar, a magyar jövő egyik leghagyományosabb pillére marad, ennek fontos megerősítése a Hungarikum Bizottság döntése.
 
Winelovers borok az olvasás mellé