Ifj. Szepsy István: folytatnunk kell, amit elődeink elkezdtek

Fendrik Zsóka
2016. március 02., 17:11


2016-ban a Tokaji borvidékre került a Gál Tibor Emlékdíj. Ifjabb Szepsy István a 11. Magyar Borok Bálján vehette át az elismerésért járó oklevelet.
Ifj. Szepsy István: folytatnunk kell, amit elődeink elkezdtek
Ifj. Szepsy István és Ifj. Gál Tibor (Fotó: Pintér Árpád)
A hagyományoknak megfelelően, idén is a Magyar Borok Bálján kerül átadásra a Gál Tibor Emlékdíj. A jelölteket az Év Bortermelői ajánlják saját borvidékükről, majd ezt követően a nagyközönség szavazatai alapján dőlt el a díj sorsa. A tíz jelöltre összesen 5798 szavazat érkezett.
 
A jelöltek, és akik ajánlották őket:
 
  • Böjt Gergő - ifjabb Gál Tibor és családja
  • Bősz Adrián - Takler Ferenc
  • Feil József - ifjabb Figula Mihály és családja
  • Frittmann Tamás - Gálné Dignisz Éva
  • Gottwald Szilárd - Kamocsay Ákos
  • Jekl Béla - Bock József
  • Nyúlné Dr. Pühra Beáta - Malya Ernő
  • Puklus Csaba - Garamvári Vencel
  • ifjabb Szepsy István - Árvay János és Áts Károly
  • ifjabb Takler Ferenc - Vida Péter
 
A szavazás február 21-én zárult le, ezt követően a három legtöbb voksot kapó borász nevét hirdették ki, de a végső sorrendre csak február 27-én a Magyar Borok Bálján derült fény.

A Gál Tibor Emlékdíjat 2016-ban Ifjabb Szepsy István kapta, szoros versenyben megelőzve Gottwald Szilárdot a Neszmélyi, és Puklus Csabát a Tokaji borvidékről.
 
A győztest jelölő Árvay János elmondta: „Ifjabb Szepsy István a Szent Tamás Kft. borászaként nagyon sokat tett már azért, hogy a Tokaji borok még ismertebbek legyenek Magyarországon és szerte a nagyvilágban. Kitartóan dolgozik azért, hogy olyan borok készüljenek minden évben, amelyek a világ nagy borai mellé letehetőek.”
 
Áts Károly pedig Ifj. Szepsy István elhivatottságát méltatta: „A szeretett borvidékét olyan csodálatos borokon keresztül mutatja be, amely a világ nagy boraival vetekszik. Tudása rendkívüli, alázata a szakmája iránt egyedülálló. Szerencsés az a borvidék, ahol ilyen fiatal borász dolgozik, tevékenykedik.”

A Gál Tibor Emlékdíj átadása már 2006 óta hagyomány a Magyar Borok Bálján. Gál Tibor hazai és nemzetközi szinten is elismert szaktekintély volt, így a mai termelők számára is inspiráló szakmai tevékenysége. A díj átadásakor Ifj. Gál Tibor is erre a koncepcióra fűzte fel gondolatait:
 
„A Kertészeti Egyetemen tanultam a borászati szakirányon, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy én a ládától tanultam a borkészítést. Már egyetemista koromban is voltak példaképeim a szakmából, akiknek a tevékenységeit nagyra értékeltem. Édesapám mellett Bock József, Takler Ferenc és Gere Attila munkásságát is példaértékűnek tartottam. Majd később rájöttem, hogy a saját korosztályomban is van egy személy, akinek a tudása, tapasztalata és a szakmai elkötelezettsége tanulságos. Ez pedig nem más, mint ifjabb Szepsy István, akinek most örömmel és büszkeséggel adom át a Gál Tibor Emlékdíjat.”
 
Ifj. Szepsy István a kezdetek óta a mádi Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet főborásza, akinek szinte már a génjeiben van a szakma, hiszen 18. generációs borász. Ifjabb Szepsy István így nyilatkozott a díj átvételét követően:
 
„Maga az emlékdíj egy olyan ember nevével fémjelzett, aki az életét és az egzisztenciáját tette fel arra, hogy a magyar borkultúra előre haladjon. Gál Tibor generációja alapozta meg az újkori technológiákat, módszereket, még a kereskedelmet is. Úgy gondolom, hogy a díj elnyerésével méltónak tartanak arra, hogy folytassam, amit ők kialakítottak: továbbvinni a kultúrát mindegy melyik borvidéken és milyen szőlőfajtával. Ilyen tekintetben kell a mi generációnknak, mint Titi és én folytatnunk, amit elődeink elkezdtek.” 
Winelovers borok az olvasás mellé