Itt van minden, amit eddig nem tudtál a pezsgőről

(X)
2014. december 12., 10:38


A pezsgők világáb kalauzol el Niszkács Miklós, aranytollas újságíró most megjelent könyve. Ez a buborékos ital a még igencsak gyermekcipőben jár Magyarországon, a tudás forrás is kevés. Érdemes többet megtudni róla, hogy az ünnepi asztalnál kortyolva érezzük milyen sok munka van benne.

Itt van minden, amit eddig nem tudtál a pezsgőről
 
Niszkács Miklós számos gasztronómiai és boros könyv szerzője. Ezenkívül tagja több hazai és külföldi gasztronómiai és borlovagrendnek. A Magyar Bor Akadémia alelnöke. A szerző számára a család, az utazás és a sport is kiemelkedő szerephez jut. Rendszeres résztvevője hazai és nemzetközi borbírálatoknak. A pezsgő szeretete nem csak az ünnepekhez kötődik, de a hétköznapok egyik kedvenc itala számára. Az életet igenlő, szerető hedonistákkal együtt vallja: "Az élet olyan rövid, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy rossz borokat rossz társaságban igyunk és gyenge ételeket fogyasszunk".
 
Mit is tartalmaz a könyv? A fülszövegből idézve:
Ami a franciáknak és az egész világnak évszázadok óta Champagne, arra a magyarok a gróf Széchenyi István alkotta pezsgő szót használják.
Az idők során az ünnepekkel, a meghitt vagy éppen megható pillanatokkal, a vidámsággal egyaránt összekapcsolódó és a mai napig meghatározó szimbólumot jelent ez az ital. Nem képzelhető el sem állami fogadás, sem üzleti vacsora, sem jelentősebb családi ünnep, újévi köszöntés pezsgővel való koccintás nélkül.
Szerencsére mára a pezsgő kezd kilépni ebből az ünnepi körből, de megőrizve exkluzivitását a mindennapok italává is kezd válni.
A franciák a 17. századtól, DomPérignontól számítják a Champagne-uk megszületését, és innentől kezdve italukkal az egész világot meghódították.
Magyarország is hamar belefogott e nemes ital készítésébe és igen rangos szerepet töltött be a második világháborúig.
Európai vezető szerepét elvesztve is romjaiból újjáépült a hazai pezsgőgyártás, mely az utóbbi 10 évben újabb lendületet kapott és egyre többen gondolják úgy,hogy pezsgőt is készítenek és forgalmaznak.
Az igazi sikerekig még hosszú lesz az út, meg kell tanulni a pezsgőkészítést a szőlőtermesztéstől kezdve a készítés különböző fázisain keresztül.
A remény meg van, és bízunk benne, hogy a fogyasztók is észreveszik azt a fejlődést, ami a hazai pezsgőgyártásban végbemegy. Ehhez kíván segítséget nyújtani ez a könyv is, segíteni az eligazodásban, felkelteni az érdeklődést és bemutatni a pezsgő csodálatos történetét.
A kiadvány megvásárolható a Mezőgazda Kiadó  kereskedelmi részlegénél:
1097 Budapest, Gubacsi út 30.
Tel.: 06-20-93929-09
Email: kereskedelem@mezogazdakiado.hu
A Mezőgazda Kiadó honlapjáról megrendelhető a könyv. 
Itt van minden, amit eddig nem tudtál a pezsgőről
A könyv borítója
Winelovers borok az olvasás mellé