Jeles napok a szőlőművelésben - július


2007. július 09., 12:22


Július Szent Jakab, vagy más néven Oroszlán Hava. Ez a hónap az, amelyben a szőlő édesedni kezd, amikor lassan megkóstolhatjuk munkánk gyümölcsét, egy-egy fej korán érő szőlőfajtát. Ugyanakkor ez az a hónap, amely a legtöbb veszéllyel fenyeget, viharokkal, széllel, és különféle kártevőkkel, betegségekkel. Lássuk, mi az, amelyre hosszú idők tapasztalatai alapján érdemes figyelni ebben a hónapban.
Jeles napok a szőlőművelésben - július
 
Július 20. - Illés napja
Illés az Ószövetség legnagyobb prófétája, Éliásként is ismert. A Biblia tanúsága szerint Illés volt az, aki fellépett a bálványimádás ellen. A bálványimádók királya miatt azonban bujdosni kényszerült. Ekkor Isten szárazsággal sújtotta az országot, s esőt egyedül Illés könyörgése adott. 
Sok vidékünkön a Göncölszekeret Illés szekerének is nevezik, abból eredően, hogy Illést az Isten tüzes szekéren ragadta az égbe.  A népi hagyomány szerint Illés rendet tett az égben, ledobálta a kevély angyalokat. Innen ered az a legenda is, hogy a villámok nem mások, mint a rájuk szórt büntetések. 
A néphit szerint tehát Illés a felelős a nagy nyári zivatarokért, villámokért, égiháborúkért. Illés napján ezért nem is szokás aratni. Amikor megzendül az ég, akkor még ma is sok helyen mondják, hogy "Illés a sátánnal csatázik".
A dél-magyarországi szőlősgazdák azt vallják, hogy Illés, Anna, Jakab napokon szinte biztos, hogy szeles lesz az idő, vihar, szélvihar sem kizárt. A népi megfigyelések azt jósolják erre a napra, hogy bármekkora szárazság is volt eddig, Illés napja meghozza az esőt. Ez az eső azonban rendszerint zivatarral érkezik, így ilyenkor nem tanácsos szabad ég alatt dolgozni.  
 
Július 22. - Mária Magdolna napja
Mária Magdolna, a bibliai bűnbánó szent azután csatlakozott Jézushoz, hogy az hét démont űzött ki belőle.  Jelen volt Jézus keresztre feszítésekor és halálakor, valamint a keresztről való levételekor és eltemetésénél is. Mária Magdolna a bűnbánók, a foglyok, az asszonyok, fodrászok, kertészek, kádárok, szőlészek és borkereskedők védőszentje.  Megvéd a szembetegségektől, a pestistől és a szőlőt pusztító nyári zivataroktól is.
Július 25. - Jakab napja
A szőlőtermesztők szerint ezen a napon a szőlő abbahagyja a növekedést, és édesedni kezd. Jakab halász volt a Genezáreti - tónál. Később Jézus tanítványai közé szegődött, majd apostol lett. Ez a nap szintén gyakran hoz vihart. Jakab napja időjárás előrejelző nap. A tiszta, felhőtlen éjszaka a néphit szerint bőséget jelez a kertben. A délelőtti időjárásról a karácsonyi, a délutániról a karácsony utáni időjárásra lehet következtetni. Ha sok gomolyfelhő van az égen, akkor a tél sok havat tartogat. Ezenkívül még számos népi megfigyelés, előrejelzés kötődik ehhez a naphoz.
Július 26. - Anna napja
A Biblia szerint Anna volt Szűz Mária édesanyja. Anna napján a legkorábban érő csemegeszőlők már édesednek, megkóstolhatóak. Anna neve így kapcsolódik össze a szőlővel és a termékenységgel. Ezen a napon a hajnalok már nem oly melegek, mint korábban. Anna nagy esőt szokott hozni. A népi hagyomány szerint az Annák kötényükben hordják a legyeket, bogarakat, és ahol nyitva találják az ajtót, ablakot, beöntik azokat a házba. Vidéken ezért különösen ügyelni szoktak arra, hogy minden ajtó-ablak zárva legyen Anna "érkezésekor".
A szőlőben ügyeljünk a szőlőfürtök megfelelő fejlődésére. A zöldborsó nagyságot elért bogyók esetében a fürtök környékének levelezését végezzük el, hogy elegendő napfényt kaphassanak. Végezzük el a csonkázást (tetejezést). Továbbra is ügyeljünk a peronoszpóra, illetve lisztharmat veszélyére; ha szükséges, védekezzünk. Ebben a hónapban ismét felbukkanhatnak nagy számban a molyok. Rendszeresen ellenőrizzük a szőlőt, s védekezzünk időben ellenük. A hónap végén elkezd érni az olyan korán érő csemegeszőlők egy része, mint a Csabagyöngye, kísérjük figyelemmel érésüket, mert a darazsak is könnyen felfedezik a csemegét. A pincében továbbra is kezeljük az üres hordókat.