Július 6-án kezdődik a Bor, mámor, Bénye fesztivál

Borászportál
2017. június 30., 14:47


A festői szépségű tokaj-hegyaljai táj, a gasztronómia az izgalmas kulturális programok és a vulkáni talajon termett tokaji borok rajongóinak már igazán nem kell sokat várniuk, hiszen a Bor, mámor, Bénye fesztivál napokon belül kezdődik Erdőbényén.
Július 6-án kezdődik a Bor, mámor, Bénye fesztivál
A nem szokványos rendezvény kilencedik alkalommal nyitja meg kapuit a fesztivál szerelmesei előtt. A szervezők először 2009-ben azért álmodták meg ezt a különleges eseményt, hogy bemutassák a bámulatosan szép Tokaj-Hegyalja talán legvarázslatosabb települését, Erdőbényét, azóta Bénye a nagy találkozások helyszínévé és egy négy napig tartó mámoros eseménnyé nőtte ki magát.

Az helyi kertek és borászatok a fesztivál ideje alatt nyitva állnak a látogatók előtt és színes programokkal, koncertekkel, irodalmi felolvasásokkal, kézműves foglalkozásokkal, gyerekprogramokkal, no és persze jobbnál jobb borokkal, ínycsiklandó falatokkal várják az érdeklődőket.
Bemutatkoznak a közkedveltté, és nem csupán a borász körökben is ismertté vált bényei borászatok, különleges kortárs vagy éppen hagyományőrző programokkal.  

A legjobb borokról 12 pincészet gondoskodik:
Ábrahám, BARDON, Béres, Budaházy-Fekete Kúria, Csite, Illés, Jakab, Karádi-Berger, Préselő, Provinum, Sanzon, Vayi

Kitűnő fogásokat kóstolhatnak 4 napon keresztül:
A Boros, Anyukám Mondta Étterem, Céltorony, Halkakas halbisztró, Gonda sajt, Kicsi Zsó, Leves, Magita Hotel***, Oroszlános Borvendéglő,
 
A zenei élmények felelősei:
Magashegyi Underground, Herczku Ági és a banda, Lóci játszik, Kardos-Horváth János, Szeder duó, Tóth Viktor Tercett, Ruttkai Bori és a banda, Butterfly Effect, Petruska András, Mongooz Mörk, Antonia Vai, Fanfara, Flmenco Nuevom, Valami Swing, Harp-Agon duó, Demény Gergő, Bogdán Norbi Mizrab, Vázsonyi János, Pápai Zsanett duó, Babra, Imittion, Ex.sztázis
 
Július 6-án kezdődik a Bor, mámor, Bénye fesztivál

Ajánlott (aktív) programok Erdőbényén:
 
  • Hűsítő evezés a Bodrogon
  • Biciklivel hegyen – völgyön át
  • Erdei utak, gyalogtúrák
 
Tudtad?

"Tatok, tatok, hol voltatok? Patakparton mit láttatok? Fütyültetek? Ugráltatok? Tatoktatok" címmel hirdették meg idén a Bor, mámor, Bénye fesztivál szervezői azt a rajzpályázatot, amely Zemplént kívánta bemutatni, gyerekszemmel.
 
A kérdés, amely az általános iskolás diákok számára szólt, a következő volt: „Számodra mit jelent zempléninek lenni? Tudtad, hogy Zemplént sokan Magyarország virágos kertjének nevezik, köszönhetően a táj egyedülálló növény- és állatvilágának? Zemplén a kultúra bölcsője, bővelkedik a vadregényes hegyekben és völgyekben, a szemet gyönyörködtető látnivalókban, történelmi és irodalmi emlékhelyekben, várakban, kastélyokban.”

A lelkes és rajzolni szerető általános iskolai diákoktól olyan rajzokat vártak, amelyek témája Zemplénhez, Tokaj-Hegyaljához, a vidéki tájhoz, a környék ételeihez vagy kultúrájához kapcsolódik, például egy kedvenc hely a településen vagy a megyében, vagy egy jellegzetes helyi népszokás, esetleg étel megörökítése. A pályázat főnyereménye egy digitális rajztábla, míg a második és harmadik helyezettek értékes rajz- és festészeti eszközöket kapnak. A nyertesek tanárait is jutalomban részesülnek, ők belépőket nyerhetnek a fesztiválra. A zsűri tagjai: feLugossy László, Stark István és Csetneki József festőművészek

Az ünnepélyes díjkiosztót a Karádi-Berger Pincészet kertjében tartják a Rutkai Bori Banda koncert előtt, július 8-án, szombaton 17.00 órakor.

A fesztivál részletes programja ITT olvasható.
Winelovers borok az olvasás mellé