Késői szüretelésű Koronás Tokaji borok

(X)
2012. október 19., 14:30


Borajánló - A késői szüret, mint fogalom Hegyalján nem is olyan régmúltra tekint vissza. Megjelenését két fontos tényező hívta életre: egyrészt szükség volt egy innovatív és modern technológiára (pl. irányított erjesztés, reduktív technológia), másrészt rájöttek a termelők is, hogy ez a stílus igazi joly-joker lehet behízelgő stílusával, édességével és gazdagságával, ugyanakkor egy aszúhoz mért könnyedsége lehetővé teszi napi fogyasztását is. Ezen kívül a gasztronómiában is igen fontos helyet talált magának.
Késői szüretelésű Koronás Tokaji borok
 
A szőlő szüreti időpontjának megválasztásában találjuk a kései szüretelésű borok kulcsát, az érésnek egy olyan szakaszára kell öszpontosítani, amikor a teljes érésből adódó töppedést, helyenként aszúsodást, a szőlőszemek koncentrálódását látni, s a cél ennek a gazdagságnak - minden alkalommal - az aszúnál könnyedebb, gyümölcsösebb formába öntése.
 
Tokaj Kereskedőház Zrt. saját ültetvényeiről mindig fajta- és dűlőszelektáltan szüretel.
Így 2011-ben, a késői szüretelésű furmintot és sárgamuskotályt a Szarvas-dűlő, míg a hárslevelűt a Szentvér-dűlő évszázadok óta méltán híres tőkéiről szüretelték különös gondossággal.
Késői szüretelésű Koronás Tokaji borok
Ezeken a kiváló, első osztályú dűlőkön szőlőiknek, olyan körülményeket biztosítanak, ahol a legmagasabb minőségű termést tudják produkálni számukra. A metszéstől kezdve, a zöldmunkákon át, a növényvédelmen keresztül, minden egyes munkafázist kiemelt figyelemmel végeznek. Az október közepére és végére eső szüreti napokat a szőlőfürtök optimális érettségi állapotának időpontjában határozták meg, melynél kiemelten fontos szempont volt a szőlőfürtök egészségi állapota. A napsütéses órák magas számának köszönhetően a szőlőszemek túlértek, ezáltal megfelelően magas cukortartalmúra értek be.
A termést műanyag ládákba gyűjtötték, ezzel is biztosítva a szőlőfürtök és a bogyók épségét. A szőlőt a szüret helyéről közvetlenül a tolcsvai szőlőfeldolgozóba szállították, ahol a fürtök bogyózása után, néhány órás áztatást követően, a lét pneumatikus membránprésekkel kíméletesen nyerték ki. Az ezt követő musttisztítás hagyományos módon, gravitációs ülepítéssel (hűtve) történt, majd a tiszta mustot fajélesztőkkel, szabályozott hőmérsékleten erjesztették borrá. A kíméletes feldolgozásnak és a korszerű technológiának köszönhetően, a borok megőrizték gyümölcsösségüket és fajtajellegüket.
"Így kerülhetnek fogyasztóink asztalára ezek az elegáns magas minőségű, késői szüretelésű édes tokaji borok." (Illés Tamás, a Tokaj Kereskedőház Zrt. marketing vezetője)
2011-es Tokaji Hárslevelű édes
• Szín: csillogó aranysárgás árnyalatok
• Illat: töppedt, édeskés érett mangó, behízelgő intenzív hársfavirág.
• Íz, aromák: csipkelekvár, elegáns rózsás jelleg, s erre a borra is jellemző a tüzesség, ami évjárati adottság.
***
A Tokaj Kereskedőház Zrt. "Édes Késői Nyereményszüret" akciójának keretében most hetente 1 db Samsung Galaxy Tab Tablet, havonta 1db Samsung Full HD Smart TV és fődíjként egy luxus utazás kerül kisorsolásra. A játékban való részvételhez nem kell mást tenni, mint vásárolni egy palackkal a fenti borleírásban szereplő, 2011-es Tokaji Hárslevelű édes borból, s a blokkon található kódot elküldeni sms-ben, vagy egy rövid regisztrációt követően megadni a nyereményjáték weboldalán. A részletekről itt tájékozódhat részletesen: www.tkzrt.hu/nyeremenyszuret
***
Késői szüretelésű Koronás Tokaji borok
***
Winelovers borok az olvasás mellé