Két különleges szőlőfajta rendhagyó kóstolója vár rád

Borászportál
2015. szeptember 24., 20:53


A Borjour csapata egy rendhagyó kóstolót szervez október 3-án, a Stefánia Palotában. A rendezvény középpontjában két, hazánkban egyre népszerűbb szőlőfajta: a kadarka és a pinot noir áll. Mesterkurzusok, játékos kóstoló, a legjobb hazai és itthon elérhető külföldi borok várnak minden kadarka és pinot rajongóra. De lássuk a részleteket!
Két különleges szőlőfajta rendhagyó kóstolója vár rád
Forrás: Champagne-pierre-paillard.com
 
Bár a kadarka és a pinot noir eredetét tekintve teljesen különböző, de a belőlük készített borok stílusa sokszor nagyon hasonló, másrészt mindkét fajtának egyre nagyobb rajongótábora van – mind a borászok, mind az értő borfogyasztók körében – vélik a szervezők, akik közül Nagy Sebestyént meg is kérdeztük az eseményről.
 
Említetted, hogy sokszor hasonló stílusú borok készülnek a két fajtából, de mi az, ami mégis megkülönbözteti a kadarkát és a pinot noirt?
 
Általában a kadarkából készült borok sötétebbek, mint a pinot-k, de persze nem mindig... Ott van például az egyik kedvenc kadarkám, az Eszterbauer Sógor - kifejezetten világos, téglaszínű. Aztán a kadarkák talán inkább fűszeresek, mint a pinot-k, ugyanakkor a legnagyobb pinot noirok sokrétűbbek, „mélyebbek”, mint a kadarkák. De azért szakértők között is előfordul, hogy összetévesztik a kettőt vakkóstolón - éppen ezért lesz egy játékos mesterkurzusunk a rendezvényen, ahol a résztvevőknek azt kell megtippelniük, hogy az adott borok melyik szőlőfajtából készültek.
 
Két különleges szőlőfajta rendhagyó kóstolója vár rád

A kadarka kérdése elég kusza Magyarországon, sokféle klón létezik, amelyekből bor készül, így eléggé különbözőek az egyes termelők tételei. Számodra milyen egy jó kadarka, mi kell, hogy benne legyen?
 
Én a klónokról nem mernék nyilatkozni, mivel nem értek hozzá - többek között Szekszárdon komoly munka folyik a szelekció területén. Mint fogyasztó pedig ezúttal semmitmondó választ tudok adni, ugyanis pont azt szeretem a kadarkában, hogy sokféle stílusban elkészíthető - ha az évjárati adottságok engedik - és hajlamos vagyok a különböző kadarkákban egyaránt megtalálni a szépet: a könnyed, gyümölcsös típustól az öreg tőkékről származó, koncentráltabb tételeken át, a jobban hordózott komplex kadarkákig. Nem tudnék választani közülük!
 
A rendezvényen 5 mesterkurzus lesz, ezek közül az egyik a Pinot-k a nagyvilágból címet viseli. Mondanál elöljáróban pár szót az előadásról? Esetleg pár borvidéket, ahonnan majd kóstolhatnak tételeket a pinot fanatikusok.
 
Ezt a mesterkurzust az IFDT-vel közösen csináljuk, lesz egy másik, a Burgundia kincsei, ami pedig főként a Bortársaság kínálatára épül. Az előbbin az Ó- és Újvilág egyaránt rendesen képviselteti magát: Franciaország, Olaszország, Argentína, Új-Zéland, Ausztrália, stb. Komoróczki Anna nemzetközi borakadémikus mutatja majd be röviden a világ legklasszabb pinot lelőhelyeit. A Burgundia mesterkurzust pedig Romsics László tartja.
 
Szerinted miért rajonganak ezért a két szőlőfajtáért a borfogyasztók? Miért ilyen különlegesek?
 
Mert különlegesek. A pinot-k, a kadarkák és a fogyasztóik is.
 

Több mint 40 borászat és 5 mesterkurzus
 
A Pinot és Kadarka rendezvényen mintegy 40 borászat mutatja be sétáló kóstolón pinot noirját és/vagy kadarkáját, emellett 5 mesterkurzus is színesíti a kínálatot. Ez utóbbiak témái:
  • A legszebb Kadarkák!
  • A legszebb magyar pinot-k!
  • Burgundia kincsei
  • Pinot-k a nagyvilágból!
  • Pinot vagy Kadarka?: egy játékos mesterkurzus, amelyen a résztvevőknek boronként kell felismerni a szőlőfajtát.
A rendezvény helyszíne az idén 120 éves Stefánia Palota. A felújított, kétszintes épület hat szalonja és télikertje várja a látogatókat, míg a mesterkurzusoknak a kertre nyíló Sissi Szalon ad otthont.

Save the date!
Időpont: Október 3. 15:00 – 21:00
Helyszín: Stefánia Palota, XIV., Stefánia út 34.
Információk és jegyértékesítés: www.borjour.hu és www.borjour.hu/vasarlas
Winelovers borok az olvasás mellé