Ki lesz idén a Borászok Borásza?

Borászportál
2014. április 18., 12:06


Díjátadó - Április 25-én kiderül ki lesz az, akit az elmúlt évek Borászok Borászai által korábban kiválasztott 50 borász (jelölt) a leginkább arra érdemesnek tart, hogy csatlakozzon az elit körhöz. Vajon Berecz Stephanie (Tokaj Kikelet), Bussay László (Bussay Pince), Ipacs Szabó István (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet), Jásdi István (Jásdi Pince) vagy Tiffán Ede (Tiffán Ede és Zsolt Pincészete) lesz a befutó?
Ki lesz idén a Borászok Borásza?
 
Egy díj a legjobbaktól a legjobbnak

Ezt az elismerést a leghitelesebbnek szokták titulálni. Miért? Erre a kérdésre a díj szlogenje adja meg legtalálóbban és legtömörebben a választ: egy díj a legjobbaktól a legjobbnak. 2014-től ez még hangsúlyosabban igaz, mint eddig, hiszen a díjat felügyelő Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma helyett már a jelölés joga is a borászok kezében van: idén az eddigi évek Borászok Borászai dönthették el, hogy ki az az ötven magyar borász, aki esélyes a cím elnyerésére. A „halhatatlanok klubjának tagjai”, azaz a Borászok Borásza cím eddigi birtokosai: Demeter Zoltán (2007), dr. Lőrincz György (2008), Szepsy István (2009), Légli Ottó (2010), Kaló Imre (2011), Györgykovács Imre (2012), Szentesi József (2013)
   
A díj

A Borászok Borásza cím birtokosa az a kiemelkedő minőségű bort készítő személy lehet, akit az elmúlt évek Borászok Borászai a hazai bortermelők 50 legjobbja közé jelölnek. Minden jelölt egy szavazattal rendelkezik. A győztest egyszerű többséggel, de kétkörös szavazással választják meg. Az első kör után a legtöbb szavazatot kapott 5 jelölt közül hozza meg a végső döntést az 50 jelölt szintén egy-egy szavazatával.
 
Szavazategyenlőség esetén a legidősebb jelölőtestületi tag szavazata dönt. A Borászok Borásza örökös cím, amelyet nem lehet újra elnyerni.
 
Beérkeztek a 2. körös szavazatok is. Április 25-én kiderül, hogy a döntős jelöltek közül 2014-ben ki lesz a Borászok Borásza:

Ki lesz idén a Borászok Borásza?
A jelöltek: Berecz Stephanie (Tokaj Kikelet), Bussay László (Bussay Pince), Ipacs Szabó István (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet), Jásdi István (Jásdi Pince) vagy Tiffán Ede (Tiffán Ede és Zsolt Pincészete)
A különdíj

A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. A díjra a korábbi évek Borászok Borászai 1-1 jelöltet állíthatnak, akik közül a Borászok Borásza aktuális 50 jelöltje választja ki a győztest. Az idei jelöltek: Alkonyi László: Agrármérnök, borszakíró. Főszerkesztője és alapítója volt a Borbarát Magazinnak; Ambrus Lajos: József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine kiváló vendégszerzője; Bányai Gábor Botond: A Borigo Magazin kiadóigazgatója és főszerkesztője, a Vinum Praemium Alapítvány kuratóriumának volt tagja; Isabelle Legeron: A Travel Channel francia műsorvezetője; Dr. Mészáros Gabriella: A Borkollégium oktatási központ vezetője, nemzetközi tanácsadó, borszakíró, egyéni korrepetitor az első nemzetközi borakadémikus Magyarországon.
 
A díjátadó gála

A díjakat elegáns gálavacsora keretein belül adják át április 25-én a Boscolo Hotel New York Palotában a jelöltek, valamint a közélet vezetői, a kultúra és gazdaság véleményformáló tagjai jelenlétében. Már csak néhány nap és kiderül, ki lesz 2014-ben a Borászok Borásza!
Winelovers borok az olvasás mellé