Kiszáll a futball-bizniszből a Matias Borászat

MTI
2014. január 06., 18:41


Üzemeltetés - A Matias cégcsoport 2014. január 1-től megszünteti a pécsi futball finanszírozást Matyi Dezső klubtulajdonos, a napokban tett bejelentése szerint. A megyei jogú város vezetése jelezte, elvárta volna, hogy a tulajdonos előzetesen tájékoztassa szándékairól, annak ellenére is, hogy Pécsnek mindössze néhány százalékos tulajdonrésze van a csapatot működtető kft.-ben.
Kiszáll a futball-bizniszből a Matias Borászat
 
„Életem legnehezebb döntését kényszerültem meghozni az utóbbi napokban. A PMFC fő támogatója, működésének biztosítója az Alexandra csoport, illetve azon belül a Matias Borászat. A Matias Borászat a hosszú távú befektetései érdekében finanszírozási szerződést kötött a Széchenyi Bankkal, amely számomra eddig ismeretlen okból, általam nem ismert motiváció miatt hazudott és meghiúsította az érvényes szerződésünket. Ezáltal szükségszerű döntést kellett hoznom felelős vezetőként” – mondta Matyi Dezső pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
A sportvezető hozzátette, bízik abban, hogy „Pécs város vezetői megtalálják a módját a csapat jövőbeni üzemeltetésének”.
„A Széchenyi Bank üzleti etikátlanságára, ilyen szintű mellébeszélésre és felelőtlen hazudozásra nem voltam felkészülve. Természetesen a jogi lépéseket az ügyben megtettük” – jelentette ki Matyi Dezső, aki 2007 óta tulajdonosként irányította a baranyai klubot.
 
A pécsi városvezetést meglepetésként érte Matyi pénteki bejelentése. Az önkormányzat az MTI-hez eljuttatott közleményében jelezte, hogy azért is meglepő ez a lépés, mert a klubtulajdonos két hete személyesen egyeztetett a csapat jövőjéről Páva Zsolt polgármesterrel, s akkor sem említette, hogy ilyen szándékai lennének.
A megyei jogú város vezetése jelezte, elvárta volna, hogy Matyi Dezső előzetesen tájékoztassa szándékairól, annak ellenére is, hogy Pécsnek mindössze néhány százalékos tulajdonrésze van a csapatot működtető kft.-ben. Az önkormányzat most többek között azt szeretné tudni, hogy a tulajdonosnak mi a szándéka többségi tulajdonrészével, „eladja, átruházza, elajándékozza, netán ő maga hoz befektetőt a részére?” – tette hozzá az önkormányzat.
„Szeretnénk tudni azt is, bejelentése és annak következményei hogyan érintik a jelenleg is fennálló, a PMFC-pályára és ingatlanra vonatkozó 50 éves bérleti megállapodást, illetve mi lesz a jelenleg is érvényben lévő számos szerződéssel és kötelezettséggel” – áll a közleményben. Az önkormányzat azt is szeretné tudni, pontosan hogyan áll a cég, vannak-e tartozásai, hitelei, milyen és mennyire átlátható a gazdálkodása.
A város most egyeztetéseket kezdeményez az érintett felekkel, hogy megismerhesse hivatalos álláspontjukat.
A PMFC-Matias 17 forduló után 25 pontjával 7. helyen áll az OTP Bank Liga tabelláján.
Winelovers borok az olvasás mellé