Kiváltságos helyzetbe hoz a Luna Privilege

(X)
2014. május 12., 09:32


A Luna Privilege egy új, nagy hatékonyságú gombaölő szer, amely az igazán egészséges gyümölcsöket biztosítja a szőlőtermelőknek, 2014-től már Magyarországon is.
Kiváltságos helyzetbe hoz a Luna Privilege
 
Kiváltságos helyzetbe hoz a Luna Privilege
Egy termékeket fejlesztő és gyártó vállalat életében mindig különleges esemény, mondhatni ünnep egy új termék bevezetése. Egy nagy, több hónapos születésnapi „buli”. Pedig a termék nem a bevezetésekor születik meg, hanem inkább akkor kezdi el az iskolát, vagy akkor lép „a világot jelentő deszkákra”. Fantasztikus show elemeket is tartalmazhat egy-egy bevezetési kampány, gondoljunk csak például arra, hogyan történik ez az autók világában az új modellek bemutatásakor: exkluzív helyen fotóriporterek, csinos manökenek és jól öltözött üzletemberek gyűrűjében lepleznek le egy-egy autócsodát.

Egy növényvédő szereket gyártó cég marketingese legfeljebb „álmodozhat” ilyesmiről, mert ebben a szakmában a termékek nem kinézetükkel hódítanak, hanem a tudásukkal. Erről a tudásról kell képet adni a bevezetési rendezvényeken, a szaksajtóban, kiadványokban és a szőlővédelmi bemutatókon. Ilyenkor előkerülnek a terméket méltató szavak, szlogenek, melyek arra hivatottak, hogy felkeltsék a figyelmet. „Korszakalkotó, új, egyedi, kiváló, utolérhetetlen”, stb., nem túl széles a repertoár és a jelzők az évek során - valljuk be - kicsit el is használódtak. Egy-egy jó logó, vagy egy jól sikerült, a terméket megszemélyesítő fotó, rajz, vagy figura sokszor többet ér.
 
Új termékünknél, a Luna Privilege-nél, ezek között az eszközök között sikerült harmóniát teremteni. Először is van egy remek név, a Luna (a hold latin neve), ami egyszerű, könnyen kimondható és megjegyezhető. A logó sem sikerült rosszul, de a termék üzenetét hordozó figurák használata egyértelmű telitalálat Hogy mit üzennek az életvidám gyümölcsök? Ez első pillantásra egyértelmű: egészségesnek lenni jó. A termelőnek pedig igazán az egészséges gyümölcs a kifizetődő. A Luna Privilege ezt hozza a szőlőtermelés világába 2014-től már Magyarországon is. 
Kiváltságos helyzetbe hoz a Luna Privilege
A Luna Privilege egy új, nagy hatékonyságú gombaölő szer. Hatásspektrumába olyan kórokozók tartoznak, mint a szőlőlisztharmat és a szürkepenész, amelyek mind mennyiségi, mind minőségi szempontból állandóan veszélyeztetik a szőlőtermesztést. Elég, ha arra gondolunk, hogy a lisztharmat 5-10 %-os jelenléte a termésen már kellemetlen íz- és illatanyag változást idézhet elő a borban, vagy arra, hogy a szürkepenész az esetek többségében nem az áhított botritiszes nemesrothadást idézi elő, hanem a bogyót teszi tönkre. E betegségek ellen azonban más gombaölő szerek is hatékonyak. A Luna Privilege azért egyedülálló, mert a kiváló hatékonyságot alacsonyabb hatóanyag mennyiséggel éri el. Vadonatúj hatóanyaga, a fluopiram, már számos kultúrában kapott engedélyt. Az első tapasztalatok alátámasztják a kutatók várakozását, miszerint a fluopiram hatása túlmutat a hagyományos értelemben vett növényvédelmen - valójában az élelmiszerlánc végéig terjed. Olyan gyümölcsök, mint az alma és a körte, láthatóan betegségmentesebben kerülnek ki a hűtőházból, a csemegeszőlő pedig szállíthatóbbá válik, így a veszteség kisebb. A borszőlő biztonságosabban érik be, hosszabb ideig a tőkén hagyható (ezzel biztonságosabbá válhat pl. egy késői szüret) és egészségesebb lesz a szüret utáni lomb. A Luna Privilege tehát nem csak a gombák elleni védelemben, hanem a termés tökéletes beérésében és eltarthatóságában is új távlatokat teremt.

A Luna Privilege szőlőben lisztharmat ellen 0,2-0,3 l/ha dózisban, míg botritisz ellen 0,5 l/ha dózisbanalkalmazható, 500-1200 liter permetlében kijuttatva.

Hatóanyag: 500 g/l fluopiram
Szerforma: szuszpenzió koncentrátum (SC)
Forgalmazási kategória: II.

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő:
  • borszőlő 14 nap
  • csemegeszőlő 3 nap
Felhasználás:
Kultúra
Károsító
Dózis (l/ha)
Permetlé (l/ha)
Kezelés ideje
szőlő (bor, csemege)
lisztharmat
0,2-0,3
500-1200
virágzás kezdete - bogyószíneződés
szürkepenész
0,5
 
 
 
Lovász Csaba
Bayer CropScience
Winelovers borok az olvasás mellé