London felfigyelt a furmintra és a kékfrankosra!

Németh Richárd
2012. június 04., 18:04


Borkiállítás - A London International Wine Fair-en felállított magyar közösségi standon a legnagyobb sikert a kékfrankosaink és a furmintjaink aratták.
London felfigyelt a furmintra és a kékfrankosra!
 
A legnagyobb angol bor és szeszesital kiállításon a tapasztalatok szerint fogyasztók egyértelműen nyitottak voltak a magyar fajtákra. A legnagyobb tetszést a furmint és a kékfrankos fajták aratták. Borrégióink közül fehérboraival Tokaj és Somló, vörösboraival Villány vívta ki magának a közönség legnagyobb figyelmét.
 
Ebben az évben a korábbinál nagyobb területen, összesen 154 m2-es standon zajlott a magyar megjelenés 14 kiállító részvételével. A cégek területe mellett önálló standrészen a tavalyihoz hasonló kóstolózónát alakítottak ki, ahol Horkay András nemzetközi borakadémikus kóstoltatta a kiállítóink magyar és világfajtákból készült borait. A szakértő naponta két alkalommal vezetett kóstolót is tartott, In the footsteps of the Hungarian terroir, volcanic white wines of Hungary, valamint North versus South, discover the diversity of Hungarian red wines címmel az egyes termőterületeinken készített borok sajátosságairól. Az előadásokat napról napra többen látogatták: a kiállítás végén teltházasak voltak a kóstolók, ami komoly elismerést jelent ebben a rendkívül erős nemzetközi mezőnyben.
London felfigyelt a furmintra és a kékfrankosra!
Európa egyik legnagyobb borkiállításán több mint 25.000 bort kóstolhatnak a látogatók. Már, ha tudnak...
A magyar borok népszerűsítése érdekében külön előadást is szervezett az Agrármarketing Centrum, a neves szakember, Caroline Gilby MW vezetésével. A Discovering Hungary’s Hidden Gems című prezentáció teltházas rendezvénynek bizonyult, még kívülről is figyelemmel kísérték a férőhelyekről lemaradt érdeklődők. A borszakíró, az olaszrizlinget, furmintot, kékfrankost, cabernet franc-t, fajtánként két-két termelő borát mutatta be a közönségnek.
Ebben az évben első alkalommal egy 36 m2-es külön standon mutatkozhattak be a magyar pálinkagyártók. Ezen szintén működött kóstolózóna, ahol a kiállítók Gulyás Csaba párlatszakértő segítségével kóstoltatták a magyar pálinkákat. A neves magyar párlatszakember Pálinka - the true spirit of Hungary címmel szintén tartott előadást pálinka különlegességeinkről.
Caroline Guilby (MW) prezentációján kóstolt tételek:
Laposa Badacsonyi Olaszrizling, 2011
Spiegelberg Somlói Olaszrizling, 2010
Weninger Spern Steiner Kékfrankos, 2009
St. Andrea Ferenchegy Kékfrankos, 2006
Malatinszky Kúria Cabernet Franc 2009
Heumann Cabernet Franc 2008
Winelovers borok az olvasás mellé