Losonci Bálint: fals képet formál a média Gyöngyöspatáról!

Németh Richárd szövegésfotó
2011. november 29., 16:58


Az Év Borászfelfedezettjét az elmúlt hónapokban többször is megszólaltatta a média a gyöngyöspatai, cigány-magyar ellentétek eseményei kapcsán. A Házon Kívül stábja is nemrégiben készített interjút vele, amelyet a szerkesztők úgy állítottak össze, hogy kihagyták a borász leglényegesebb gondolatait, aki szerint a közvélemény így ismét fals képet alakíthat ki a faluban élők helyzetéről, de legalábbis az ő állásfoglalásáról. Cikkünkben közzétesszük Losonci Bálint az RTL Klub riportfilmjéből ignorált megjegyzéseit, melyeket levél formájában a műsor szerkesztőihez is eljuttatott.
Losonci Bálint: fals képet formál a média Gyöngyöspatáról!
 
Aki a földből tartja fenn magát, annak bőven elég az időjárástól félni, hiszen jól tudja, egy váratlan jégeső, vagy egy hosszú aszály minden addigi erőfeszítését tönkreteheti. Persze egy bizonyos szintig mindenki kapacitálható. Aki az időjárás szeszélyessége keltette félelmekkel éli napjait, sajnos még annak a lelkében is marad egy kis hely az egészen másfajta félelmek számára. Le lehet élni hosszú, hosszú éveket úgy, hogy félelmek sokasága nyüzsög lényünkben, de azért igyekszünk a mára és a holnapra koncentrálni. Viszont úgy tűnik, 15-20 esztendő után a legjobbak terhelhetősége is hanyatlani kezd. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
Ez a fajta hanyatlás végül olyan formákat képes ölteni, mint amilyenek például a gyöngyöspatai zavargások voltak. A falubeli magyarok és cigányok közötti ellentét hosszú időre témát szolgáltatott mind a hazai, mind a világsajtó számára. A csapból is az folyt, hogy a cigányok a magyarokat éveken át meglopták, rettegésben tartották, és/vagy az, hogy a magyarok önbíráskodva, illegális paramilitáris szervezetekkel próbálják kézben tartani a rendet. Mivel a szenzációt a zavargások szolgáltatták, így azt mindenki kihagyta cikkeiből, riportfilmjeiből, hogy vannak az ezer éves falunak olyan értékei is, mint például az Európa szerte egyedülálló 7 emeletes várdombi pincesor. Némiképp a helybéliek e negatív megítélésén igyekezett javítani (?) az RTL Klub Házon Kívül című műsora, mikor a napokban Gyöngyöspatán forgatva megszólaltatták az idei Év Borászfelfedezettjét, Losonci Bálintot is.
Érdemes a videót végignézni, majd utána elolvasni a borásznak azon levelét, amelyet a műsor szerkesztőihez eljuttatott, de amelyet Facebook oldalán is közzétett. Így ugyanis világosan kiderül, hogy az a pár mondat, ami Losonci szájából elhangzik egy eléggé félreérthető képi közegbe lett beágyazva, a nézőben azt az érzetet keltve, hogy igazából Gyöngyöspatán nem is volt olyan aggasztó a helyzet, amely a magyarok ilyetén válaszreakcióját kívánta volna. 
A videó ide kattintva elérhető (a végignézéshez regisztráció szükséges), a gyöngyöspatai összeállítás 18:40-nél keresendő.
Ez pedig Losonci Bálint az RTL Klub Házon Kívül című műsorának szerkesztőihez írott levele:
"Mélységesen fölháborított, hogy a körülbelül öt perces beszélgetésrészből, ami az interjún belül a patai közállapotokról, cigány-magyar együttélésről szólt, egyetlen mondatomat vágták be, ami után rögtön a tavaszi eseményekről készült összefoglalójuk következett. Az az egy mondatom arról szólt, hogy Patánál volt 20 km-es körzetben sok rosszabb sorsú település is volt, ez önmagában továbbra is igaz.
Azonban az a tény, hogy csak ezt a mondatot vágták be, utána pedig a polgárőrökkel, gárdistákkal foglalkoztak, azt a látszatot keltette a nézőkben, hogy Patán alapvetően korábban minden rendben volt, ahogy elhangzott, „csak az apróbb lopások szaporodtak meg”, és minden probléma oka a „szélsőjobb” megjelenéséhez köthető.
Ehhez képest én sok mondaton keresztül elmondtam, hogy a tavaszi események előtt igen aggasztóan alakult a falu sorsa: tömérdek agresszió, fenyegetés érte a falu többségi lakóit (főleg az időseket és gyerekeket) a helyi cigányság egy része felől, fokozódó lelki nyomásban élt a falu, ijesztő jövőképpel. Azt is elmondtam, hogy az állapotok az utóbbi pár hónapban korábban sosem remélt módon konszolidálódtak, a komoly rendőri jelenlétnek a közmunkaprogramnak, és a jobbikos polgármesternek valamint jegyzőnek köszönhetően, akik a korábbi közállapotokhoz képest valóban újra rendet teremtettek. Azt a szerintem igen tanulságos pár mondatot is kivágták, amiben elmondtam, ismerek (és alkalmanként dolgozok velük) néhány olyan cigány családot, akik kivételt jelentő módon becsületesen, szorgalmasan dolgoznak, valamint teljesen normálisan viselkednek (mellesleg bőven kapnak is munkát), de sajnos ők valóban ritka kivételek.
Véleményem szerint viszonylag hosszú gondolatsoromnak ez a három elem volt a meghatározó eleme, és szavaim alapvető kiforgatását valósította meg, amit az interjú vágásával és más környezetbe illesztésével tettek. Médiamenedzsment szakirányon több órán át tanultam a főiskolán médiamanipulációról, így biztosan írhatom le, hogy Önök ezt velem (is) profin és gátlástalanul megtették. Az eset konzekvenciáit örökre levontam és még hadd írjam le, hogy az egyre növekvő gettóövezetekben, fenyegetésektől, testi-lelki megalázottságtól, fosztogatásoktól, agressziótól gyötört, kilátástalan helyzetben lévő, magukra hagyott, ám csodák csodájára még kitartó becsületes dolgozó magyarság koporsójába az ilyen manipulatív, a tragikus valóságot torzító riportok is verik be a koporsószögeket.
Losonci Bálint borász, Gyöngyöspata"