Mathiász János szobrára gyűjtenek a Budai Campuson

Borászportál
2016. december 06., 13:45


A világhírű szőlőnemesítő-borász emlékének szeretnének adózni egy szoborral a Szent István Egyetem Budai Campusának vezetői, oktatói és dolgozói, valamint Mathiász Gábor dédunoka.
Mathiász János szobrára gyűjtenek a Budai Campuson
Fotó: kronika.mathiasz.hu
Mathiász János 3700 fajtát nemesített, munkássága a Magyar Nemzeti Értéktárba is bekerült. A magyar és a nemzetközi szőlészet megmentőjeként végezte munkáját, amikor tombolt a filoxéravész, és világszerte pusztította a szőlőket.
 
Főjogász volt a kassai Főispáni Hivatalban, de föladva hivatali munkáját, az egész életét a szőlészet-borászatnak szentelte. Tokaj-Hegyaljáról kiindulva meghódította az egész világot, 1873-ban a bécsi világkiállításon nyert első díjat, ezzel hivatalosan is a szakma élvonalába került.
 
Kecskemét környéki nagybirtokáról szállította előbb Tokajra, majd az ország többi részére, végül a világ más tájaira is a filoxéravész során elpusztult szőlőket, óriási szolgálatot téve így a szőlészet-borászat kultúrájának. Boraival és csemegeszőlőivel több mint 200 világversenyt nyert meg.

 

Jelenleg is vannak Mathiász-féle szőlőültetvények, ráadásul nem csak Európában. Munkásságának ma is élő lenyomatát megtaláljuk Kaliforniában, Argentínában, Izraelben, Tunéziában, a Krímben, Dél-Afrikában, Dél-Koreában és Kínában is.
 
A kezdeményezők a szobrot a Budai Arborétum területén, a K és a G épület közötti parkoló közepén található növénycsoport elején állítanák fel.
 
A szobor teljes költsége 5.905.500 forint, ebből 1.250.000 forintot biztosított a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, dr. Nagy István. A Mathiász család 300.000 forintot tud vállalni, a fennmaradó 4.355.500 forintot szeretnék összegyűjteni a kezdeményezők.
 
Minden nagylelkű adományt a Savaria Takarékszövetkezet (9700 Szombathely, Petőfi S. u. 18.) 72100237-11093125 számú számlájára várnak.
Winelovers borok az olvasás mellé