Megismétlődött a tavalyi brutális csonkítás

Németh Richárd
2013. szeptember 14., 18:40


Bűncselekmény - Emlékeznek még arra, hogy a Villa Sandahlnak tavaly „több tízmilliós kárt okoztak ismeretlen tettesek” azzal, hogy több mint fél hektáron elmetszették a nagyjából harminc éves rajnai rizling tőkéket? Nos, azóta kiderült, összesen 1,5 millió forintnyi veszteségről volt szó, a tettes kilétére ugyanakkor azóta sem derült fény – hivatalosan. A csonkítás mindenesetre megismétlődött.
Megismétlődött a tavalyi brutális csonkítás
 
Megismétlődött a tavalyi brutális csonkítás
A tavalyi tőkecsonkítás (fotó: hír6.hu)
A hírről a Magyar Távirati Iroda (MTI) számolt be, miután a VIII. Coop Rally nyitónapján értesült arról Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől, aki egzaltált állapotban így nyilatkozott: "Mélységesen felháborít az az eset, amely a Badacsonyi Borvidéken történt. 200 újabb szőlőtőkét vágtak ki ismeretlen tettesek egy ottani szőlőültetvényből. Ez aljas cselekedet".
Hozzátette: az ügyben szeptember 6-án tettek feljelentést. A tapolcai rendőrkapitányság az ügyben folytatja a tavaly megkezdett nyomozást.
Elárulta: Az összesen 200 értékes őstőke kivágása a Villa Sandahl ültetvényén történt.
Emlékeznek? Hasonló megesett már 2012 augusztusában is; ugyanitt 1500 rajnai rizling tőkét vágtak ki egyetlen éjszaka alatt a Szeremley Szabó László tulajdonában lévő Villa Sandahl Kft. ültetvényén. Ekkor a kár a –későbbi, pontosabb – becslés szerint mintegy 1,5 millió forintot tett ki. A tetteseket azóta sem sikerült elfogni.
Az elkövetők cselekedetükkel nemcsak a szőlőtőkékben tettek kárt, hanem ártottak Magyarország hírnevének is. Tettükkel a magyar borászat, a magyar vidék rosszhírét keltik, amikor a szőlőtőkéket tönkre teszik az ország egyik legszebb történelmi borvidékén – fogalmazott a miniszter
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) felveszi az ügyben a kapcsolatot a belügyi szervekkel a hatékony nyomozás érdekében.
A VM megvizsgálja annak lehetőségét is, hogy milyen kártalanítás, kárenyhítésre van lehetőség. A miniszter egész pontosan úgy fogalmazott: Már beszéltem a szőlőültetvény felelős vezetőjével, akit szolidaritásomról biztosítottam, és tájékoztattam, hogy segítséget nyújt számukra a tárca”.
Fazekas Sándor reményét fejezte ki, hogy az ültetvény tulajdonosai, mind a szőlészet vezetője meg tudja szólítani a közvéleményt úgy, ahogyan azt ő tette az ügyben, és együtt tudnak gátat vetni az ilyen barbár cselekedeteknek.
Az eset nem maradhat következmények nélkül.
 
Winelovers borok az olvasás mellé