Megújult a Mátra egyik legpatinásabb borászata

Borászportál
2016. május 26., 20:56


110 éves a Dubicz Borászat épülete, amely emblematikus hely Gyöngyösön. A Borpalotát 1906-ban adták át, és azóta folyamatosan borászatként üzemelt, mára pedig megújult formában ünnepelte a születésnapját.
Megújult a Mátra egyik legpatinásabb borászata
A pénteki ünnepségen az egykori Borpalotában működő Dubicz Borászatot is jobban megismerhették a vendégek. Az egykori Gyöngyös-Visonta Borszövetkezet épülete és óriási borospincéje kézről-kézre járt, a XX. század során volt magán- és állami tulajdonban is.
 
A jelenlegi tulajdonos család 2003 óta birtokolja a Borpalota Borászatot, és az elmúlt években igyekeztek a legmodernebb borászati technológiával felszerelni. „Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy boraink magas minőségű, saját szőlőből készüljenek, ezért folyamatosan vásároltunk szőlőültetvényeket, illetve a régi rossz minőségű szőlőket újratelepítjük” – olvasható a borászat közleményében.
A Borpalota a jövőben tehát Dubicz Borászat és Szőlőbirtok néven jelenik meg a közönség előtt, a pince hagyományait tisztelve azonban az épület rajzolata továbbra is megjelenik az emblémában.
 
Fantasztikus lehetőségek lapulnak a Mátrában
 
A Mátra különleges adottságú borvidék, amely területileg az ország legnagyobbjai közé tartozik. Kiváló vulkáni eredetű kőzeteit barna erdő erdőtalaj fedi, így a savak mindig kerekek, a borok illatosak, aromásak. A borvidék központja Gyöngyös, ahol a most évfordulót ünneplő borászat is működik. A Mátrát borvidékként a borkedvelő közönség sajnos kevésbé ismeri. 50 év szocialista gazdaság lerombolta az 1000 éves borkészítési hagyományokkal rendelkező vidék jó hírét, de borkészítési kedvét nem. Napjainkban újra magas minőségű, kiváló borok készülnek a környéken. A Mátra ma is népszerű a túrázók, pihenni vágyók körében, ezért ez inspirálta a Dubicz borok arculatát és a címkéjét is.
 
Megújult a Mátra egyik legpatinásabb borászata

A pince alap termékcsaládja a túrázók, kirándulók kedvence is lehet. Címkéjén a Mátra kőzetei, fái jelennek meg túrajelekkel megjelölve. Kiváló ár-érték arányú friss, illatos, gyümölcsös, reduktív borok kerülnek ebbe a kategóriába. Jellemzően Irsai Olivér, olaszrizling, muscat ottonel, rozé, kékfrankos, cabernet franc és merlot alkotja a termékkínálatot.
 
 
Mátra csúcsa 1014 méter magas - ez a szám „jól jellemzi törekvésünket, hogy a prémium kategóriás boraink minden évjáratban csúcsminőséget érjenek el” - írják. Az 1014 borcsaládba a legkiválóbb Dubicz borok kerülnek, amelyek a reduktív erjesztést követően több-kevesebb hordós érlelést is kapnak. Az elmúlt években magas minőségű savignon blanc, szürkebarát, olaszrizling került a 1014-et viselő címkék mögé. 
 
FRÍZ nevet a különleges évjáratok tételei kapnak. Erre legutóbb 2008-ban került sor, amikor a borászat a hárslevelűt novemberben töppedt szemekkel szüretelte. 15,5 %-os alkoholfoka mellé ezért 13 g maradék cukor párosul, tökéletes savakkal kiegészülve. Nem véletlen tehát, hogy számtalan hazai és nemzetközi díjat hozott.
 
Megújult a Mátra egyik legpatinásabb borászata
 
A Dubicz Borászat születésnapján az elmúlt évszázad történelmi és gazdasági viharainak történetét is megismerhették a vendégek, hiszen látható egy kiállítás az épületben. A borászat kóstolótermében pedig Bér Rudolf (Rudino) Barcsay-díjas festőművész kamara-kiállítását tekintette meg a közönség. A sokrétű és különböző karakterű Dubicz borokat kóstolva a látogatók egy játék keretében párosíthatták a festményeket a borokkal. A jó bor alapja a minőségi szőlő, ezért a vendégek a pincetúrát követően egy piknik hangulatú szőlősétát tehettek a Mátra lankáin. A kora nyári hangulatú este során az Artisjus-díjas Jónás Vera Experiment zenéje töltötte be a 110 éves épület falait.
Winelovers borok az olvasás mellé