Mérföldkőhöz érkezett a Béres Szőlőbirtok és Pincészet

Borászportál
2017. október 30., 08:26


Éppen 15 éve alapította a tokaji Béres Szőlőbirtok és Pincészetet Béres József, a Béres csepp feltalálójának, dr. Béres Józsefnek a fia. 
Mérföldkőhöz érkezett a Béres Szőlőbirtok és Pincészet
"A 90-es évek első felében járva az országot már kiváló magyar borokkal találkozhattunk. És a borok mögött mindig ott volt az ember, a jó ember, a borász. Ez gondolatban már is kedvet adott nekünk a borászkodáshoz. Fokozta vonzalmunkat a föld szeretete, az anyaföld közeli tevékenység, a szülőföld, a haza szeretete. És még kínálkozott a több, mint 500 éves tokaji márka szolgálatának lehetősége" – ezekkel a szavakkal kezdte beszédét az alapító Béres József a Béres Szőlőbirtok és Pincészet 15. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen.
 
Az elgondolást tett követte, 2002-ben 10 hektáron indult a borászat. 2004-ben és 2005-ben további összesen 35 hektárt telepítettek, s ekkoriban épült az erdőbényei birtokközpont. A pincészet kínálatában a száraz boroktól, a késői szüretelésű félédes borokon át az aszúkig, az eszenciáig megtalálható a borvidék összes jellegzetes tétele. Jelenleg 22 különböző termékből áll a választék, amelyet közel 20 országban, elsősorban Angliában, Kínában és az Egyesült Államokban értékesítenek.
 
Mérföldkőhöz érkezett a Béres Szőlőbirtok és Pincészet

A 15 év alatt a Béres pincészet borai mintegy 130 komoly hazai és nemzetközi díjat nyertek. 2010-ben Robert Parker, a világ egyik legnevesebb borszakértője a 2007-es Lőcse Furmintnak 93 pontot adott az elérhető 100-ból. A 2007-es 6 puttonyos aszú a Kínai TOP100 borverseny édes kategóriáját nyerte meg. 2014-ben a 6 puttonyos 2008-as aszú a Decanter Londoni Borversenyén lett aranyérmes és Trófea győztes. A Lőcse Furmint pedig tavaly a Wine and Spirit magazinban 94 pontot kapott és bekerült a világ top 100 bora közé. 2008-ban Erdő Péter bíboros Vatikáni látogatása alkalmával Béres bort vitt XVI. Benedek pápának.
 

 
A pincészet szervesen kiveszi a részét Erdőbénye közösségi életéből is. Támogatják a helyi Nyugdíjas Klubot, a Református Idősek Otthonát és a Kádártánc Csoportot. 2017-ben a születésnap alkalmából minden erdőbényei családot megajándékoztak egy palack borral. A pincészet a hegyközség munkájában is aktívan részt vesz: 2013 óta a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának tagja Regéczy-Béres Melinda, a pincészet alapítójának lánya.  
Winelovers borok az olvasás mellé