Mi is unjunk már a koronavírusos történeteket, de ezt a cukiságot muszáj megmutatnunk

Borászportál
2020. április 02., 09:37


A koronavírus miatt elrendelt közösségi távolságtartást igen egyedi ötlettel hidalja át a Maryland-i Stone House Urban Winery borászat.
Mi is unjunk már a koronavírusos történeteket, de ezt a cukiságot muszáj megmutatnunk
Ahogy lassan az egész világon, úgy természetesen az Egyesült Államokbeli Marylandban is karantént rendeltek el, aminek következtében csak a legszükségesebb cikkeket árusító boltok maradhattak nyitva. Éppen emiatt zárva tart a helyi borászatok kóstolóterme és mintaboltja is.
 

A Stone House Urban Winery-nél az így kieső bevételt egészen kreatív módon próbálják pótolni: a pincészethez tartozó, Soda névre hallgató boxer végzi a házhoz szállítást. A kutyust a borászat egyik munkatársa viszi a cím közelébe, az utolsó pár métert azonban már Soda egyedül teszi meg a nyakába kötött két üveg borral. Egyelőre úgy tűnik, bejött az üzlet, a tulajdonos elmondása szerint „van, aki csak azért rendel tőlük bort, mert azt szeretné, hogy Soda vigye ki”. Most mát csak azért izgulnak, hogy a házi kedvenc útközben ne találkozzon madarakkal, azokat ugyanis nagyon szereti megkergetni, márpedig akkor biztosan törnek az üvegek...
 
Mi is unjunk már a koronavírusos történeteket, de ezt a cukiságot muszáj megmutatnunk
 
 
Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a kutyák elkaphatják koronavírust, a módszer távolról sem jelent 100 százalékos biztonságot. Falus Ferenc volt tisztifőorvos a penzcentrum.hu-nak nemrég elmondta, a vírus ennek ellenére „vígan elvan a kutya szőrén, ha odakint az állat belefekszik valamibe”, onnan pedig az ember kezére kerülhet.
 
A bernáthegyi és a rumoshordó

A 11. század közepe táján a savoyai Mentoni Bernát báró kolostort építtetett egy alpesi hágón. Az ott élő szerzetesek gyakran segítettek a zord időjárás miatt bajba jutott vándoroknak: élelmet, menedéket adtak, az eltévedteket pedig az erre a célra tartott kutyákkal felkutatták. Ezek a kutyák jól bírták a hideget, kiváló szaglásukkal még a lavinaomlások után is megtalálták a hó alatt rekedt embereket, akiket aztán testükkel igyekeztek felmelegíteni. Ez az oka annak, hogy nem csak a hágó, hanem a kutyák is a rendház alapítójáról, Nagy Szent Bernátról kapták a nevüket. A rumoshordó a legenda szerint azért van a kutyák nyakában, hogy a hó fogságába esett, sokszor szinte megfagyott utazók, akiket a kutyák megtaláltak, minél hamarabb kortyolhassanak a melengető rumból, s ezzel is nagyobb esélyük legyen a túlélésre. A bernáthegyik a valóságban sosem vittek magukkal rumoshordót, ezt csak egy festőművész találta ki.