Mi lesz az ismeretlen ismerősökkel?

Borászportál
2014. november 22., 17:10


Az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérése szerint a 22-ből csak öt olyan borvidékünk van, amelyet a megkérdezettek spontán meg tudtak említeni. Mi lesz a többiekkel?
Mi lesz az ismeretlen ismerősökkel?
 
Érdekes tanulságot hozott az Agrárgazdasági Kutató Intézet borfogyasztási szokásokról szóló felmérése. A válaszolók 40 százaléka nem tudta, hány borvidék van az országban. A megkérdezettek közel egynegyede szerint 32, és csak a válaszolók egyötöde tudta, hogy valójában csak 22.
Amikor spontán kellett megnevezi a területeket, a megkérdezettek 78,0 százaléka említette Tokajt, 51,9 százaléka Egert, 40,1 százaléka Villányt, 37,2 százaléka Badacsonyt és 22,5 százaléka Szekszárdot.
Megfeledkeztek tehát olyan fontos bortermelő régiókról, mint Sopron, Somló, vagy a Balaton-felvidék.
A felmérés szerint voltak olyan borvidékek is, amelyek spontán felidézése alacsony volt, de a lista alapján ráismertek. Balatonboglárt például mindössze 11,3 százalék említette meg, de 48,8 százalék felismerte a lista alapján.
 
A nagy ismertséggel rendelkező vidékek borait egyébként nem fogyasztják olyan nagy arányban, mint amennyire ismertek. Emellett számos borvidék van, amelyek borait többen és gyakrabban fogyasztják, mint amennyire ismerték a területet a válaszadók. Ezen bortermelő vidékek kommunikációja nem elég markáns, mert az ismertségük alulmúlja a valós „teljesítményüket”.
Winelovers borok az olvasás mellé