Milliókat ér az ellopott aszú

inforadio.hu
2013. december 11., 13:44


Bűnügy - Több mint nyolcszáz liter natúr esszenciát loptak ismeretlen tettesek tokaji borvidékről, Mádról. A borkülönlegesség több millió forintot ér.
Milliókat ér az ellopott aszú
 
Múlt hétfőn reggelre arra lettünk figyelmesek, hogy a pincéből eltűntek az 54 és 36 literes üvegballonokba gyűjtött ez évi natúr esszenciák. Azonnal kihívtuk a rendőrséget - mondta el az InfoRádiónak Orosz Gábor. Hozzátette: a rendőrség nyomozást rendelt el az ügyben.

A borász elmagyarázta: az esszenciát úgy nyerik, hogy a kézzel szedett aszúszemeket egy kádban összegyűjtik. Egy tíz mázsás kádból mintegy 30-50 liter natúr esszencia csöpög ki. Ezt tették üvegballonba, és éppen aznap, amikor felfedezték az eltűnést, szerették volna a pincébe szállítani az anyagot.
 
Elég nagy értékről van szó, több millió forintos a kár - jelezte Orosz Gábor. A borász szerint várható, hogy az esszenciát kéz alatt megpróbálják majd értékesíteni.

A különlegességet Tokaj-hegyalján lehet eladni, esetleg a szlovák oldalon. Ha így történne, az jelentősen megnehezítené a felkutatást. Ráadásul az esszencia azonosítása sem könnyű, miután friss natúr termékről van szó, amelyet még csak most terveztek analizálni - mondta a borász.
Winelovers borok az olvasás mellé