Mitől drága a bor Magyarországon?

Borászportál
2012. november 06., 14:09


Olvasói levél - Múlt héten tettük közzé, hogy megjelent az ausztrál borszakértő, Matt SKinner új könyve (A borokról - egyszerűen címmel), melyben arról értekezik, mi mindent kell ahhoz figyelembe venni, hogy egy adott bor árát meghatározhassuk (megfejthessük). Cikkünkre a Csobánci Bormanufaktúra szőlész-borásza reagált egy a szerkesztőségünknek címzett e-mail-ben. Janosh von Beőthy a borkereskedelem bordrágító szerepére és tényezőire hívja fel a figyelmet.
Mitől drága a bor Magyarországon?
 
"Tisztelt Szerkesztőség !
 A >>Mitől drágább egy bor<< cikket olvasva, szeretnék még egy kiegészítő gondolatot hozzá tenni ami a magyar viszonyokat illeti !
Ha egy magyar borász 500 Ft ért megtermeli a minőségi bort, akkor kb. 300 Ft ért lepalackozza (palackozás, üveg, dugó vagy csavarzár, címke, karton, tárolás, előfinanszírozás és szállítás), akkor a termelői nettó eladási ár 800 Ft.
De ekkor jön a magyarországi kereskedelem, s vele együtt egy csapásra, mondhatni, vége a kedvező árú bornak, hiszen a nagykereskedő (még a jobbik esetben) keres 40 %-ot, azaz 320 Ft ot, így az ár máris 1120 Ft a kiskereskedőnek, aki szintén 40 %-ot rátesz, ami 448 Ft, és a nettó ár máris 1568 Ft, amihez még jön a Magyarországi áruforgalmi adó, ami 27 %, azaz 424 Ft, és így a polci eladási ár 1992 Ft (a termelői ár két és félszerese), ami még a termelőnek nincs kifizetve!
Ez testvérek között is azt jelenti, hogy a magyar termelő kénytelen az eladási ár 1/4 ért termelni és előfinanszírozni, ami messze nem csak a magas áfának köszönhető! Kérem a magyar borfogyasztó társadalmat ezen egy kicsit elgondolkodni!
Tisztelettel : Janosh von Beőthy"
 
Winelovers borok az olvasás mellé