Nem csak éjszakai pincetúra lesz Somlón

Borászportál
2015. április 29., 10:10


A Somlói borvidék május első hétvégjén tartja nagyszabású szezonnyitó eseményét 15 pincészet részvételével. A Nyitott Pincék rendezvény egész hétvégén bemutatókkal, kóstolókkal, és borászvendégekkel várja a látogatókat. Az egyes helyszínek között ingyenesen igénybe vehető buszjárat is közlekedik.
Nem csak éjszakai pincetúra lesz Somlón
Az idei év igazi fordulópontnak ígérkezik a legkisebb történelmi borvidék életében. A nyár folyamán állandó bemutatókkal, kóstolókkal várják az érdeklődőket a külön-külön is turisztikai célpontnak tekinthető, egyre nagyobb ismertségre, és szakmai elismerésre szert tevő pincészetek - olvasható a lapunkhoz eljuttatott közleményben.
 
Bár a borvidék kiemelt eseménye, a júniusi Éjszakai Pincetúra - amikor a somlói borászok egész éjszakára megnyitják pincéjüket, tüzek gyúlnak, és egész éjszaka lehet a kóstolni - még várat magára, előtte több ezer vendéget várnak a vidék gazdái a különböző hétvégi eseményekre.
A Nyitott Pincék rendezvénysorozat új színfoltnak ígérkezik a belföldi és külföldi borturisták számára egyaránt. A sorozat első eleme a május első hétvégéjén megrendezett szezonnyitó hosszúhétvége. A több napos eseményen minden egyes kis családi pincészet kínál valamilyen érdekességet, és lehetőség nyílik a borász szakma élvonalába tartozó pincészetek meglátogatására is.
 
A rendezvénysorozattal párhuzamosan a Somlói Borok Boltjának nyáresti rendezvénysorozata is újra indul május 2-án. A Borász a teraszon című eseményen minden második szombaton más-más somlói borász tart tematikus borbemutatót. Az első kóstoló - Old School juhfark címmel - a Somló zászlósboráról, a juhfarkról fog szólni. A rendezvény borászvendége ifj. Szabó Gyula, az egyik legrégebbi pincészettől, amely a juhfark szőlőfajtára specializálódott.
 
Nem csak éjszakai pincetúra lesz Somlón
 
Az idei év újdonsága a hop on-hop off rendszerben működő ingyenesen igényben vehető Bornibusz. A rendezvény ideje alatt az egyes helyszínek között folyamatosan közlekedő - gyakorlatilag taxiként funkcionáló - traktor vontatású szekér egyszerre 18-20 fő szállítására alkalmas. A pincészetek közötti járat menetrendje letölthető a Somlói Borvidék hivatalos weboldaláról, így már otthon ki lehet választani túránk célállomásait, és meg lehet tervezni a bejárni kívánt útvonalat.
 
Aki már mást tervezett május első hétvégéjére, az sem fog lemaradni semmiről, a Nyitott Pincék rendezvényt következő alkalommal a pünkösdi hosszú hétvégén rendezik meg.
 
A programról további információk itt találhatóak!
Winelovers borok az olvasás mellé