Olaszrizling, a mi borunk

Sztanev Bertalan
2013. szeptember 18., 16:48


Fajtatörténet - Az ősz a borról szól, ez elől kár is lenne bármilyen kibúvót keresni, vagy megpróbálni tudomást sem szerezni róla. A postaládák megtelnek az áruházak aktuális katalógusaival, ahol tagadhatatlanul a boré a főszerep. Borfesztivál, szüret…, kell ennél több? Igen, egy tematikus kóstoló. A télből kilábalást könnyebbé teszi a Furmint Február, és most itt van az Olaszrizling Október. Egy tematikus programsorozat Magyarország legnagyobb mennyiségben piacra kerülő borából, az olaszrizlingből.
Olaszrizling, a mi borunk
 
Olaszrizling, a mi borunk

Szent Donát Kishegy Olaszrizling 2012 - Dolomitos, márgás talajról, 60-80 éves tőkékről szüretelve (fotó: Gyöngy Péter)
Miért lett a legelterjedtebb borszőlő az olaszrizling hazánkban?
Egy fajta népszerűségét, elterjedését sok tényező meghatározza. Az olaszrizling esetében az első jelentős tényező a filoxéra vész volt. A magyar bortermelést addig elsősorban a helyi fajták, a sok évszázad alatt kialakított fajtaszerkezet és a termesztési hagyományok határozták meg. A gyökértetű azonban – Európa szőlőtermesztéséhez hasonlóan – jelentősen átrajzolta a magyar borászatot is. Sok helyi fajta tűnt el véglegesen az ültetvényekről és kapott helyet a történelem lapjain. A csapásszerű vészre gyors választ kellett adni, ezért a sok évszázad alatt kialakított fajtaszerkezet visszaállítására nem volt mód. Olyan fajtákat kellett keresni, amiből szaporítóanyag rendelkezésre állt.
Ilyen széleskörűen az olaszrizling azért terjedhetett el, mert a szőlőtermelők és a borfogyasztók elvárásai jórészt találkoztak. A szőlőtermesztők jogos elvárása, hogy minden évben megbízhatóan jó minőségű termést szüretelhessen, az évjárat szeszélyessége hatásait lehetőség szerint a minimálisra csökkentse. Művelése ne jelentsen sok munkát, lehetőség szerint legyen a különféle betegségeknek ellenálló. A bort elkészíteni, tárolni könnyen lehessen, a vásárlók szeressék, felismerjék zamatáról. Az olaszrizling ezeknek a feltételeknek megfelel. Pozíciói nagyon jók a borkínálatban, bár a világfajták jellegzetességeivel nem rendelkezik teljes mértékben, de a helyinek mondott fajták mindegyikénél jobb tulajdonságokkal bír.
 
Az olaszrizling értékei
Első jó tulajdonsága a fajtának a megbízhatóság. Értő kezekben fajtajelleges, karakteres bort ad. Erős egyéniség, így az egy termőhelyről származó, de különböző termelők borainak átlaga jobb, mint bármely más fajta esetében. Értékeinek megismeréséhez jó termőhely kell, ahol a talaj ásványi anyagban gazdag, és biztonsággal lehet számítani a hosszú meleg őszre. Nem véletlen, hogy a legjobb tételekkel a Balatoni borrégióból származó borok esetében lehet számolni.
Az olaszrizling határozott, jól felismerhető fajtajellege miatt elsősorban önálló, fajtamegjelöléses borként jelenik meg. Mivel a termőhelyi jellegzetességekhez jól alkalmazkodik, ezért elterjedése nem volt kérdéses. Jó cukorgyűjtő, savait általában szépen megőrzi. Kezesbárány a borász kezében, szép arcát mutatja reduktív és fahordós borkészítési eljárás alkalmazása esetén is.
Ezen tulajdonságaiból következően az oltalom alatt álló földrajzi jelzésű (tájbor) és eredetmegjelölésű (védett eredetű bor) borok között szinte kivétel nélkül megtaláljuk, de Tokaj, Zemplén, Izsáki Arany Sárfehér, Tihany és Sopron földrajzi nevek társaságában egyáltalán nem tűnik fel a fajta. A Debrői Hárslevelű borba legfeljebb 15 %-ban házasítható. Más földrajzi név alatt akár önállóan, akár pedig házasításban egyaránt szerepelhet.
Olaszrizling, a mi borunk
Ha valakinek a személye már egybeforrt az olaszrizlinggel, akkor az nem lehet más, mint a csopaki borász, Jásdi István
Melyik a legoptimálisabb termőhely az olaszrizling számára? 
Példás magaviselete ellenére egyetlen borvidék sem tulajdonított egyelőre kiemelt figyelmet ennek a fajtának a szabályozásban. A helyi fajták szinte mindegyikének van gazda borvidéke, ahová a szőlőfajtát kötni lehet, míg az olaszrizling ilyen anyaölre még nem talált. És akkor itt kell megállnunk egy szóra.
Ahogy néhány gondolattal előbb olvasni lehetett az olaszrizling szereti az ásványokban gazdag talajokat, hogy ízben, zamatban ténylegesen kiteljesedhessen (a magnézium hiányára kifejezetten háklis). Jót tesz neki a meleg, az időjárás szempontjából kiegyenlített termőhely is, ahol október közepéig nyugodtan érhet. Több ilyen termőhely is helyes tippnek bizonyulhat, mégis egy maroknyi csopaki termelő gondolta úgy, hogy a fajtának otthont biztosít. Törekvéseiket, céljaikat a Csopaki borkódexben foglalták össze. Az ebben megfogalmazott célok egyszerűek és egyben nagyszerűek is. Röviden a célokat így lehetne kivonatolni: egyetlen fajta (tehát tisztán kell az olaszrizlinget palackozni, nem házasítva – a szer.), válogatott termőhely, természetes borkészítés, javítási/korrigálási/bor-feljavítási lehetőségek kizárása. A fajta és a termőhely közös produkciója: nem több, és nem is kevesebb. A(z alulról jövő) kezdeményezés egyelőre önkéntes módon vállalt szabályokon alapul.
A versenyló bírja, a szabályok nem megugorhatatlanok. Miért ne lehetne egy olaszrizlingből is Overdose…
Ismerje meg a fajtát!
Jöjjön el október 19-én a Gerbeaud-házba a Nagy Olaszrizling Kóstolóra, ahol Magyarország 60 borászata, több mint 120 féle borral (főként olaszrizlingekkel és olaszrizling alapú házasításokkal) fogja népszerűsíteni hazánk legelterjedtebb szőlőfajtáját. A nap során tematikus mesterkurzusokon, sétáló kóstolón és a rendezvényt követő Borászportál-Borigó afterparty-n vehet részt. Részletekért KATT ide!
***
Winelovers borok az olvasás mellé