Olaszrizling lett a Metropolitan Egyetem bora

Borászportál
2017. június 20., 17:30


Szakértők közreműködésével, 23 borásznő 34 bora közül választotta ki a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) azt a tételt, amely a jövőben az egyetem protokollborának szerepét tölti be.
Olaszrizling lett a Metropolitan Egyetem bora
Laposa Zsófia 2016-os  „4hegy” olaszrizling válogatása nem csupán a túlnyomórészt nemzetközi borakadémikusokból álló szakmai zsűrit győzte meg a vakkóstoló során – Dr. Vass László, az egyetem rektora a díjátadón méltatta a bor egyenes, sallangmentes, tiszta stílusát, kiemelkedő minőségét és komplexitását, amely a METU oktatási értékeivel is összecseng. A nyertes bor elsősorban a hazai és nemzetközi partnerek számára nyújtható ajándéktárgy szerepét tölti be és a a METU hivatalos megjelenésének részévé válik.
   
A jövő fogyasztói trendjeit a ma hallgatói alakítják
 
A magyar borkultúra, valamint a mértékletes borfogyasztás támogatása érdekében indította el a METU középszintű bor- és párlatismeret kurzusát. A kurzus 100 hallgatót fogad – a téma népszerűségét és aktualitását jelzi, hogy a meghirdetést követő 10. percben már be is telt a létszám. Dr. Vass László, a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora a METU borának kihirdetése alkalmából szervezett kerekasztal-beszélgetésen elmondta: a borászati és gasztronómia trendek alapján kialakított ismeretanyag integrálása az egyetemi képzésbe tovább erősíti az intézmény egyediségét a hazai felsőoktatási palettán. Az egyetemen jelenleg 2 karon, 4 fő területen folyik képzés. Dr. Vass László felidézte: tíz évvel ezelőtt az egyetemisták jellemzően “jégert és sört” ittak. A fogyasztást a minőségi borok felé szeretnék eltolni; ez volt az egyik oka annak, hogy a képzések közé felvették a középszintű bor- és párlatismereti kurzust.
 
 „A magyar kultúrában meghatározó szerepe van a bornak, ami az üzleti élet gyakori kiegészítője is. A METU-n most elindított képzés célja a változó igényeknek és az új fogyasztási szokásoknak megfelelő italismeret átadása, kóstolási módszerek bemutatása az érdeklődő hallgatók számára” – mondta Herczeg Ágnes nemzetközi borakadémikus, a METU borturisztikai szaktanácsadó szakirányú továbbképzésének szakvezetője, majd hozzátette: az USA borfogyasztásának jelentős részét ma már az Y generáció, azon belül is a nők adják, így ez a célcsoport a jövőben hazánkban is különösen fontossá válhat. A METU borának kiválasztásakor
a női borászoknak szerettek volna kiemelt figyelmet szentelni,
így a borversenyre hazai borásznők borait válogatták be. A női borászok nem feltétlenül készítenek markánsan más borokat, mint a férfiak, de fontos a női teljesítmény értékelése és elismerése, ezen a területen is – hangsúlyozta Herczeg Ágnes, aki eddigi pályafutása során is sokat tett a fogyasztók edukálásáért és számos, kifejezetten  a hölgyek számára összeállított borismereti kurzust is vezetett.

 Krasznai Zsófia, a Nemzetközi Borakadémikusok Magyarországi Egyesületének alelnöke és az egyetem oktatója a kurzus eddigi tapasztalatai alapján elmondta: a képzésben részt vevő diákok objektíven, minőségében tudják értékelni a borokat.
 
A METU borának készítője, a badacsonyi Laposa Zsófia kiemelte: mind a borászok mind a fogyasztók részéről komoly előrelépés történt a tudatosság terén, ami egyértelműen a minőség emelkedését hozta magával.
 
Olaszrizling lett a Metropolitan Egyetem bora

 Laposa Zsófia és a díjnyertes olaszrizling

A bor az önmegvalósításról szól
 
A kerekasztal-beszélgetés során szó esett a borfogyasztást övező előítéletekről és sztereoptípiákról is: Vannak-e férfias és nőies borok? Fröccsnek bármi jó lehet? Ciki, ha egy férfi a rozét szereti? Igaz, hogy a nőknek nincs semmi keresnivalójuk a pincében és csak akkor van rájuk szükség, ha mezítláb kell a szőlőt taposni, libbenős szoknyában? Herczeg Ágnes véleménye szerint a bor az önmegvalósításról szól – semmilyen elvárásnak nem kell megfelelni, bátran válasszuk az ízlésünknek megfelelő stílust, szőlőfajtát!
 
A METU nemrégiben a hallgatók körében felmérést is készített a borfogyasztási szokásokról. Az eredmények alapján az ár, a márka és a hangulat befolyásolja leginkább a magyar egyetemisták borválasztását.
 
A szakértők pontozása alapján az egyetem hivatalos borának szavazott Laposa 4hegy olaszrizling több szempontból is tökéletes választásnak bizonyult: igazi terroir-bor, amely négy balatoni hegy termésének legjavát egyesíti - ahogy az egyetem is négy fő területen kínál képzést. A bor mind a szőlőfajta, mind a termőhelyek jellegzetességeit képes bemutatni, stílusa és megjelenése letisztult, fiatalos, ugyanakkor a korty élvezetes komplexitást mutat, könnyen csúszik, és az első pohár után máris újratöltenénk...
 
Olaszrizling lett a Metropolitan Egyetem bora

Dr. Vass László, a METU rektora; Laposa Zsófia borász; Luka Enikő borász; Herczeg Ágnes, a METU szakvezetője

A METU borversenyének TOP 3 bora:

I. helyezett és a METU bora 2017-ban: Laposa 4hegy olaszrizling 2016, Badacsony
II: helyezett: Laposa Apukám Világa olaszrizling 2015, Badacsony
III. helyezett: Luka Enikő Zweigelt 2015, Sopron
Winelovers borok az olvasás mellé